Ah be! Tam da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ben inanıyorum ki dolar 3.50’nin de altına düşecek” lafına geliyorduk. Ucundan döndü, tekrar 3.60’ı geçti. Yine bilemedi!
Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli açıklamayı yapıştırdı; “Dolar kurundaki artış tamamen ABD iç siyasetinden kaynaklanıyor.”
İyi de dolar değer kaybediyor, dolar endeksi dünyada geriliyor. Biz de dolar karşısında en fazla değer kaybeden ülkelerden biriyiz.
Devam ediyor Gedikli; “Amerika faizi artıramayacağı için oluşan olumlu havadan kaynaklanan kârdan bir miktar kayıp söz konusu.”
İşte burası önemli... Amerika mı faiz artıramayacak? Neye göre? Kime göre?
Bu sonucu Trump’ın Türkiye’ye ayırdığı 20 dakikalık görüşme sonrası mı çıkartmış? Hasta ziyareti kadar sürdü. Bilirsiniz kısası makbuldür.

SENARYO A

Peki, Amerika hangi koşullarda faiz artıramaz?
Trump’ın başı fena dertte... Müttefiklerden bile gizlenen IŞİD’le ilgili istihbaratı bizzat Trump’ın Rusya ile paylaştığı konuşuluyor.
Olay bu kadar olsa yine iyi...  FBI Müsteşarı Comey’i soruşturmayı derinleştirmesin diye bizzat kovdu! Bu olay Türkiye’de olsa kimsenin umurunda olmaz. Amerika’da olunca yer yerinden oynadı.
Eğer bu iş dallanıp budaklanır ve Amerika ile başlayıp küresel piyasalara yansıyacak panik haline dönüşürse hikâye değişir. Faiz artıramaz ama Türkiye bu durumdan, kırılganlığı nedeniyle en çok etkilenenlerden biri olur.
Yine de işe matematiksel olarak bakacaksak, Cumhuriyetçi kontrolündeki Kongre kolay kolay Trump’ı Yüce Divan’a göndermez. Ne var ki Amerika Merkez Bankası, bizim Merkez Bankası gibi siyasetçilerin ağzının içine bakmıyor. Amerika’nın faiz patikasını günlük olaylar değiştirmez.

SENARYO B

İstihdam hedeflendiği rakamlara ulaşmış durumda. Ekonomi düşük faizden maksimum faydayı sağlamış. Trump’ın geleceği onları hiç ilgilendirmiyor. Yani? Kuvvetle muhtemel Gedikli’nin dediğinin aksine haziran ayında cayır cayır faiz artıracak!
Amerika’nın faiz artırması ister istemez TL’ye değer kaybettirecek. İki senaryoda da TL’nin değer kaybedeceğini gören yatırımcılar pozisyonlarını önceden alıp dolara saldırdılar.
Doların hele bu faiz oranlarıyla artması Türkiye’nin kâbus senaryosudur. Dolara ne ile müdahale edeceksin? Faizler bu kadar yükselmişken daha da artıracak mısın? Bırak büyümek için kredi vermeyi, faizler biraz daha yükselirse kendi arkanı kurtaramazsın.
Rezervlerinde kullanılabilir 30 milyar doların bile yok. Şimdi ne yapacaksın? İki senaryoda da Türkiye yara alıyor. Dünyada durum düzeldi düzeldi... Düzelmedi, fena...