Ekonominin hali dizi filmlerin sezon finali gibi... Her geçen gün işler sarpa sarıyor. Dolar ve faizler dur durak bilmiyor. Enflasyon her geçen gün üstüne koyuyor. Kuvvetle muhtemel 2003’ten bu yana ilk defa yılı çift hanede kapatmış olacak. Tam 14 yıl öncesine dönüş yaşanacak.
Koca ülkenin ekonomiden sorumlu başbakan yardımcıları, Merkez Bankası çalışanları ve bilumum ekonomiden sorumlu bütün yetkililerin tek derdi algı yönetimi...

* * *

Bu gelişmeler karşısında “ekonomimize operasyon çeken dış mihraklar” dışında başka bir değerlendirme duyulmuyor. Duyulmaz da... Yeterli yetkinlikleri yok...
Kaldır kahvehaneden Hüsnü dayıyı, yapsın benzer açıklamayı... Utanmasalar “kafam kadar dış ticaret hacmimiz” var deyip koyacaklar noktayı...

* * *

Tüm söylemleri, icraatları, açıklamaları iç politikada kuyruğu dik tutmaya hizmet ediyor. Zira Zambiya Kwachası bile Türk Lirası kadar değer kaybetmiyor. Dünyadaki tüm paralara karşı eriyoruz ve ülke gündemi henüz ekonomiye gelemedi.
Bunların hiçbir sebepsiz değil tabii ki... Ekonomi fena sarmala girdi.

* * *

Dış politika felaket... Didiştiğin ülke Amerika, benzemez ki Yunan uçaklarıyla yaptığın it dalaşına... Reza Zarrab davası 24 Kasım’da başlıyor. Bizde mevzuya giren fazla olmasa da Amerika’da televizyonlar, gazeteler devamlı yayımlıyor.
Anlayacağın ötmüş bizim Reza! Çarşı karışacak. Anlattığı rüşvet ağı basına sızdırılıyor. Ucu bankalara ve Ankara’ya kadar dayanıyor. Peçeteye yazılan fatura ülkeye kesiliyor.

* * *

Keza Avrupa... Almanya’dan gelen “Türkiye’ye yatırımları azaltın” baskısına rağmen iş yapacak yatırımcıyı ara ki bulasın! Bırakın yatırımı çoğu kredi kanalı bile artık kapalı.
Türkiye’ye para girişi her geçen gün azalıyor. Bankalar bu yıl mevcut kredileri döndürmek dışında fazladan borçlanamadı. Oysa cari açık hayli kabardı.
Bütçe desen felaket... Borçlanmaya doyamadı. Gelecek yılın vergilerini bile harcadı.

* * *

Hadi bu yıl şirketleri Kredi Garanti Fonu kurtardı. Daha onun maliyeti ekonomiye yansımadı. Limiti bile dolmadan süre uzatıldı ama bankalarda kredi verecek para kalmadı!
“Takipteki krediler azaldı“ diye açıklama yapıyorlar. Ödenemeyen krediler azalmadı, ertelendi! Şirket krediyi aldı borcunu borçla kapattı. Hadi yeniden yeni borç bulsa, maliyeti ile iş yapmaya kalksa, nasıl çıkacak o para?

* * *

Biraz teknik anlatayım... Yurtdışında dolar/TL seviyesi 4 liraya yaklaşırken Türkiye Merkez Bankası’nın müdahalesi bekleniyor. Kullanabileceği birçok araç var. Zorunlu karşılık oranlarını değiştirir, swap miktarını artırır, reeskont ödemelerinde TL’yi sabitler... Şu, bu... Ancak her aracın da bir yan etkisi söz konusu...
İşe yarayıp yaramayacağı da belli değil... Ekonomide yaşananlar işin bahanesi... Politik darboğaz, kötü yönetim parayı kaçırıyor. Türkiye her geçen gün fakirleşiyor.