Cumhurbaşkanı açık konuştu; “Her şey huzura kavuşmadan OHAL’i kaldıramayız.” Son 15 yıldır ülkede huzur ortamı görülmediğinden yola çıkarsak OHAL’in kaldırılacağı falan yok.
OHAL düzeniyle Türkiye’de ekonominin toparlanması mümkün değil. Ekonomi ancak demokrasi ve hukukla rayına oturur. Nasıl ki çölde çiçek yetişmezse, OHAL ortamında ot bitmez. Ekonomi büyümez. İki kere iki, dört...
Şöyle ki; “OHAL’de Türkiye üçüncü dünya ülkesi gibi görünür. Olağanüstü hale ‘evet’ diyenler teröre hizmet ediyor.” Bu laflar bana ait değil, bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait...…
“Türkiye ilk fırsatta OHAL’den kurtulmalı.” Bunu söyleyen de Ekonomi Bakanı Zeybekci...…
Ya şimdi? İş, “neyiniz eksik?” noktasına geldi. Hemen söyleyeyim; Hukuk, adalet, güven...…
Ne var ki, OHAL’in keyfiyeti hiçbir yerde yok. OHAL yetkileri ile ülkede Anayasa Mahkemesi’nin bile bozamayacağı kararlar verilebiliyor. Kanun hükmünde kararname ile kurumlar devre dışı bırakılıyor, yargının yetkileri de neredeyse sınırsızca artıyor. İtiraz hakkı? Yok!
Durum öyle bir hal aldı ki, OHAL ile birlikte araçlarda “kış lastiği düzenlemesi” bile yapıldı. Meclis’e gerek kaldı mı? Bari kış lastiği uygulamasını Meclis yapsaydı. Sahi aylardır Meclis ne iş yapıyor? Hiçbir şey!
Sokaktaki hayatın seyrinde devam etmesi, OHAL’in Türkiye ekonomisini içten içe kemirdiği gerçeğini değiştirmez. Başta insan hakları ihlallerine sebebiyet veren, yatırımcıları ürküten ve maliyeti uzun yıllar ödenecek OHAL’in uzatılmasının mantıklı bir gerekçesi var mı?
AGİT, Avrupa Parlamentosu, BM İnsan Hakları Konseyi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi ve daha niceleri Türkiye’yi uyarıp duruyorlar. Tamam, belki yaptırımları yok ama bunların hepsi Türkiye’nin siciline kaydediliyor.
Böyle bir ortamda bırakın yabancı yatırımı, yerli olanı yatırım yapar mı? Esas sorunun paradan çok güven olduğunu ne zaman anlayacaklar? Anlayamayacaklar!
Türkiye yıllardır biriktirmiş olduğu kredisinin sonuna geldi. Görünen köye kılavuz olayım; Türkiye daha bu yıl bitmeden güvenilmez hukuk sistemi sayesinde kimsenin yatırım yapmayacağı, kaynak bulmakta zorlanan bir ülke haline gelecek. İşte o zaman bir OHAL de ekonomi için gerekecek.