Enflasyon yine düştü! Türkiye Temmuz ayı enflasyonu, yüzde 10.9’dan yüzde 9.79 seviyesine indi. Böylelikle tüketici enflasyonunda 6 ay sonra tek haneli rakamlar görülmüş oldu.
Düşmüş haliyle 13 yıl öncesinden kötüyüz... 2004 yılında enflasyon yüzde 9.32 ile ilk kez tek haneye geriledi. Ya şu anda? Daha yüksek!
Bu arada enflasyonun hesaplandığı sepetler değişti, ayarlamalar yapıldı, kalemler oynatıldı. Yine de düşmedi, düşürülemedi. Bir arpa boyu yol gidemedik.

* * *

Açıklanan enflasyonda ulaştırma grubu sadece geçen ay yüzde 1.13 ve yıllık yüzde 15.24 artış ile başı çekiyor. İşin ilginci, Türkiye’de en yüksek memnuniyet oranı yüzde 78.4 ile ulaştırma hizmetlerinde görülüyormuş. Bizim İstatistik Kurumu öyle diyor... Fiyatlar artıkça memnuniyet de artıyor, insanların hoşuna gidiyor. Demek artış yüzde 30’lara çıksa keyfi bir o kadar artacak.
Üretici fiyatlarındaki artışı ne siz sorun ne ben söyleyeyim... Yıllık artış yüzde 15.45 seviyesinde... Üretim maliyetleri fiyatlara yüzde 5 oranında daha az yansıtılıyor. Satışlar kesilince fiyatlar artmıyor, ortada kar falan kalmıyor!

* * *

Enflasyon nasıl düşer? Öncelikle bütçenin fazla vermesi lazım... Bütçenin yakın gelecekte fazla vereceği falan yok. Dolayısıyla düşmeyecek!
Enflasyon ne demek? Görünmez bir elin cebinizden parayı alması demek... Ruhun duymaz... Ufak ufak tırtıklar. Bakarsın paran aynı, cebinde duruyor... Hâlbuki azalıyor ama hissetmiyorsun. Nitekim her ay cebinizdeki paranın yüzde biri kayboluyor.
Dünyada sıfır enflasyon varken bizde fiyatlar yüzde 10 artıyorsa bir de bundan sonrasını düşünün. 2018’den itibaren küresel enflasyon da yükselecek.

* * *

Peki, ne olacak? Söyleyeyim... Önümüzdeki aylarda tekrar çift haneye çıkacak. Yılsonunda geçici olarak yeniden tek haneye dönecek...
Sonrası fena... Durmak yok yola devam... 2018 oynaklaşıp çift haneler kronikleşecek... 2019, 2020, 2021 tek haneler tatlı bir anı olarak geçmişte kalacak. Fiyatlar artmasın diye iyice ithalata gaz verilecek. İçerideki üretici enflasyona kurban edilecek.
Yaklaşık 15 yıldır ülkeyi AKP tek başına yönetiyor. Ülkeyi hem de tek başına yönetirken, bu kadar kötü sonuç çıkartıp bunu millete yedirebilmek ve başarı olarak anlatmak ayrı bir meziyet olsa gerek...