Durum tespiti yapalım. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu var. Bunlar isteseniz de istemeseniz de müşterileri için ülkeleri değerlendiriyorlar. Müşterileri de bu değerlendirmelere bakıp paralarını yatırdıkları yerin riskini öğrenebiliyorlar.
Türkiye son pozitif notunu da kaybetti ve artık hepsi tarafından “Yatırıma uygun değil, spekülatif ülke” statüsüne düşürüldü. Kurumlar, Türkiye’ye para yatırmanızı tavsiye etmem diyorlar.
Alışıldığı gibi Türkiye düşmanları, kendilerine baksınlar, kim oluyorlar, dış mihraklar gibi artık kabak tadı veren suçlamalarda bulunacaklar. Darbecilerin amaçlarına uygun hareketler bunlar diyecekler. Yine tribünlere oynayacaklar.

Türkiye bu notu hak ediyor mu? Dibine kadar!

Adamlar raporlarında yazmışlar. Demişler ki, Türkiye büyüme ivmesini kaybetti. İşsizlik yükseliyor. Türk Lirası hızla değer kaybediyor. Enflasyon artıyor. Yanlış mı? Hepsi doğru. Hatta ben size bunların yanında en az 15 ekonomik gerekçe daha yazarım.
Sorun sadece ekonomik de değil... Raporda siyasi nedenler de sayılmış. Anayasa değişikliği, topçu Arda ile popçu Murat Boz’un desteklediği tek adam rejimi, Avrupa’dan kopmamız, dengelerin kaybedildiği bir sistem, raporda açıkça anlatılıyor.
Bakın; yetersiz bir ekonomi yönetimi var. Çözüm üretmek yerine, demeç vererek ekonomi yönetilir sanıyorlar. Adamlar üç yıldır uyarıyorlar; “Kötü gidiyorsunuz” diye...
Allah aşkına biz bu süreçte ne yaptık? Söyleyeyim; 3-5 teşvik paketi açtık, 15-20 tane reform paketi açıkladık, 3000-4000 tane eylem planı ilan ettik, bol bol konuştuk, nutuk atıp durduk. Hepsinin içi boş çıktı. En temel yapısal reformlar yapılmadı bu ülkede... Varsa yoksa vergi affı, varlık barışı denildi.
Dünya ekonomilerinin, küresel likiditenin, eksi faiz ortamının, düşük petrol fiyatlarının bize sunduğu o kadar çok fırsat vardı ki, biz bunların hepsini heba ettik. Şu işe bakın ki suçlu, ülkeyi kötü yönetenler değil yine üst akıl çıktı!
Takılmışlar faize, gidiyorlar. Güzel kardeşim kimse yüksek faizin iyi bir şey olduğunu söylemiyor. Bırak doların daha da yükselmesini, mevcut seviyelerde bile Türkiye ekonomisi çöküyor. Bunu görmüyor musunuz?
Ben cevaplayayım. Görüyorsunuz. Biliyorsunuz. Lakin Türkiye’yi bu durumdan çıkartacak ne bilginiz ne de birikiminiz var. İşin kötüsü siz daha bunun bile farkında değilsiniz!