Yabancı bir yatırımcısınız. Türkiye’ye yatırım yapmak istiyorsunuz. Milyonlarca doları gömeceğim ülkede neler olup bitiyor diye televizyonu açıyorsunuz. Normal olarak Cumhurbaşkanı’nın konuşmasına denk geliyorsunuz. Aksi pek mümkün değil zaten...
Cumhurbaşkanı; “Bu yapılan sınavları yanlış buluyorum, kaldırılması lazım” diyor.
Belli ki bu durumdan Milli Eğitim Bakanlığı’nın haberi bile yok! Öyle ki daha açıklamanın sabahında sınav için açık uçlu sorulara geçileceğini duyurmuş.

*  *  *

Açıklama sonrası hızla “çalışma grubu” oluşturulduğunu söylüyorlar. Liselere geçişte sınavsız dönem başlayacakmış. Bu yıl sınavın yapılıp yapılmayacağı kamuoyu ile paylaşılacakmış. Lütfetmişler... Bekliyorlar ki Amerika’dan dönsün.
Okullar açılmış, sınav takvimi açıklanmış. Ondan sonra yerine koyacağın sistem belli değil... Salak değilseniz yabancı yatırımcı olarak ortada herhangi bir sistemin olmadığını anlıyorsunuz. Bir kişinin ağzından çıkan kanun oluyor. Ya ertesi gün canı sıkılır da vergi sistemini değiştirirse. Haliyle bavulları toplayıp ufaktan ülkeden uzuyorsunuz. Güle güle...

*  *  *

Cumhurbaşkanı’nın verdiği röportaj ile milyonların hazırlandığı sınav sistemi ertesi gün kaldırılıyorsa, getirilen sistem dünyanın en iyi sistemi olsa ne yazar? Gün gelir o da kalkar!
Bir kişi evet sadece bir kişi neyin iyi neyin kötü olduğuna tek başına karar veriyor ve uygulatıyorsa o ülkenin geleceği yoktur!

*  *  *

Size şöyle anlatayım...
İyi okul sayısı belli, kontenjan belli, sınava giren öğrenci sayısı belli... Sınavsız bir uygulamanın adaletli bir şekilde okullara çocuk yerleştirme olasılığı yok!
Peki, amaç ne? İmam hatip liselerini eğitimin bel kemiği haline getirmek...
Milli Eğitim Bakanlığı, 2016-2017 eğitim öğretim yılına ilişkin istatistikleri yayınladı. İmam hatip lise ve ortaokullarında okuyan öğrenci sayısı toplamda 1 milyon 155 bin 932’ye, imam hatip okulu sayısı 4.112’ye yükseldi.

*  *  *

Sistem neden değişiyor? İmam hatiplerin başarısı çok düşüktü. Neden? Kesinlikle katsayıdan denildi. Katsayı kaldırıldı. Başarı yükselmedi. Çocuklar fen/anadolu liselerinde okumadıkları için başarısız oldukları düşünüldü. İmam hatiplilerin bu okullara kayıt edilmesi sağlandı. Bu sefer okulların başarısı düştü.
Sanıyorlar ki fen/anadolu liselerine çocuklar girince dindar ve kindar nesilden harikalar yaratılacak. Çocuklar bir anda bilim adamı olacak.

*  *  *

İmam hatiplere talep yok. Kayıt yaptırmak istenmiyor. Sınav sonrası yerleştirmelerde boş kontenjanların tamamına yakını imam hatip liselerinde oluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın imam hatip okullarının açılması için eski yönetmelikteki 50 bin nüfus şartını 5 bine düşürmesinin ardından, Türkiye’deki 191 ilçede açılabilecek tek lise türü Anadolu imam hatip liseleri haline geldi. Mecburi istikamet yani...
Bunlar boş işler... Nasıl olsa futbolda yabancıya sınırlama getirilmesi daha çok konuşulacak.