Ekonomi yıllardır kötü yönetiliyor. Bu bir sorun. Ülkeyi yönetenler bu sorunlarla başa çıkabilecek düşünce yapısına sahip değiller. Bu daha büyük bir sorun.
Büyüğün büyüğü vardır ya... İşte o da heybede... Sadece ekonomiye odaklanırsanız resmi göremezsiniz. 2016 yılının başından beri yazdım, çizdim... 2016’nın son çeyreği canımız çok yanacak diye... “Acımadı ki” diyen var mı, bilemiyorum.
2016 son çeyreğinde, bu yılı ekonomik olarak iyi hatırlayacağız, siz bir de 2017’yi görün deyip durdum. Bu yıldan ümitli olan var mı? Varsa ekonominin nasıl iyiye gideceğini bana da anlatsınlar. İçinde mucize olan masalları severim.
Bakın; ekonomi politikaları yalnızca ekonomik gelişmeleri yorumlayarak oluşturulmaz. Ekonomi, öncelikle ülkenin siyaseti ve uluslararası gelişmeler ile beraber yoğrulur.
En baba örnek, Trump başa geldiği için Amerika sil baştan ekonomiyi planlıyor. Avrupa, Çin, Japonya programlarını değiştiriyor. Siyaset ve uluslararası ilişkiler bunlar.

Trump demişken...

Trump seçim öncesi dediklerini yaparsa yani vergi indiriminin yanı sıra altyapıya trilyon dolar harcarsa Amerika’nın enflasyonu ve faizleri coşacaktır. Bizim tersimize Amerika’da enflasyonun artması dünyaya kesilen verginin yükseleceği anlamına gelir. Elinizdeki yüz dolarla bir yıl sonra Amerika’dan 97 dolarlık mal alabilirsiniz. Dünyada dolardan bol bir şey yok. Hepsinin alım gücü azalır. Haliyle dolar, kaynağına yani Amerika’ya döner. Bu durum da bizim gibi gelişen ülkelerin canına okur. Parayı mumla ararız.

Türkiye ters yöne dalıyor!

Türkiye’ye dönersek, siyasette bacak ısırmalar, kafa atmalar, kündeye getirmeler, kelepçe eylemleri ile başlayan süreç referandum sandığı ile devam edecek. Koskocaman bir belirsizlik... Türkiye şerit değiştiriyor. Kişisel görüşüm ters yöne dalıyor. Böyle bir ortamda yabancı yatırımcılar bırakın gelmeyi, Türkiye’nin kulaklarını bile çınlatmazlar.
Dış politikaya girersek, aramız hiçbir ülke ile iyi değil. Bu aralar Türkiye onlar için kutuplardan daha soğuk... Bakmayın siz Rusya ile beraber selfi çektirdiğimize, uçaklarını düşürdük, adamların elçisini bizim emniyette görevli bir polis vurdu. Bu resmi çektirmek şimdilik Rusya’nın da işine geliyor.
Dahası Suriye’nin içerisinde savaştayız. Bu savaş işi ekonomi açısından çok maliyetlidir. Zamanla yıkıcı hale gelir. Her geçen gün bütçeyi hırpalar sonunda tarumar eder.
Beraber ıslandık yağan yağmurda derken sele kapılmasak bari...