Cumhurbaşkanı Erdoğan; “İşsizliği gümbür gümbür çökertmemiz lazım” diye uyarıda bulunuyor. “Herkes bir işçi alsa” diye devam ediyor. O işler öyle olmuyor, işsizlik artıyor.
Bakın ülke nüfusu 80 milyon kişi... Çalışabilir insan gücü 59 milyon kişi... Yani bakıma muhtaç çalışamayan 21 milyon kişi var. Onlara kim bakacak? Çalışanlar ve çalışanların vergileriyle devlet.
Çalışma kabiliyetine sahip 59 milyon kişiden 31 milyonu işgücünü oluşturuyor! Diğerleri? Yani 28 milyon kişi? Canları çalışmak istemiyor! İstatistik Kurumu öyle diyor.
Tabii ki bu kadar fazla insan çalışmak istemiyor olamaz. İstatistik Kurumu’nun onları adam yerine koymamasının sebebi işsizlik oranının yüksek çıkmamasını sağlamak.
Yine de yüksek! 2001 krizi ertesi işsizlik patladı. Haldır huldur yüzde 11’lere fırladı. O yıllarda işsiz sayısı 2.3 milyon kişiydi.
Bugün sözde kriz yok, işsizlik oranı bangır bangır yüzde 11,8 çıkıyor. Ekim 2016 itibari ile ülkemizdeki işsiz sayısı gümbür gümbür 3 milyon 647 bin kişiye ulaşmış durumda. Yani 2001 krizini şapır şupur öp başına koy! O derece...

Varlık Fonu, İşsizlik Fonu’na talip

Cumhurbaşkanı “bir kişi yahu” diyor demesine ama devlet işçi alan herkesi cezalandırmaya devam ediyor.
Asgari ücret dâhil maaşların üzerinde aşırı vergiler var. Bir kişiyi bile işe almanın maliyeti çok yüksek.
En basiti; İşsizlik Fonu var. Fon değil sanki kumbara... Bugüne kadar 103 milyar lira birikmiş. Nasıl? İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet payından oluşuyor.
Devlet de veriyor ama Bakanlar Kurulu kararıyla Fon’dan vergi alınmaya başladı. Devlet verdiğinden fazlasını vergi olarak geri alıyor!
İşsiz olarak açıklanan son rakam 3 milyon 647 bin kişi ya, 15 yıldır fondan sadece 5 milyon 123 bin kişiye toplam 14 milyar lira ödeme yapıldı. Son iki yıldan değil, 15 yıldan bahsediyoruz. Bu hesapla işsizlik maaşı her 10 işsizden birine numunelik ödeniyor.
Bizim derdimiz işsizliği azaltmak değil mi? 15 yılda 14 milyar ödüyorsan ve 103 milyar biriktiriyorsan yıllık faizi 10 milyar eder. Anaparaya dokunmadan faizi ile bile yıllarca ödeme yapabilirsin. Hiç değilse işveren ve işçiyi tırtıklamaktan vazgeçersin. Olmadı aldığın oranı düşür. Baksana, dağıtamıyorsun.
Yaparlar mı? Tabii ki yapmazlar. Bu para ağız sulandırıyor. Kuvvetle muhtemel Varlık Fonu’na devredilecek. Sonra gelsin Kanal İstanbul... Bari adını “İşsizlik Kanalı” koysalar!