Başbakan Yıldırım, MÜSİAD toplantısında ciddi ciddi; “Avrupa ülkeleri ile aramızdaki refah açığı kapanıyor” dedi... Herhalde otuz yıllık açık, yirmi dokuz yıla indi? Onu bildirdi. Şahane valla!
Başbakan bizim bildiğimiz refahtan bahsediyor olamaz! Bu iddia ne o zaman? “Avrupa battı da seviye mi eşitlendi” diye düşünüyor insan... Avrupa da bu kadar hızlı gerilememiştir!

* * *

“Refah seviyesi arttı” derken de milleti kastetmiyordur herhalde... Bakan Mehmet Şimşek “ya borç ya vergi” dediydi ya... Kemerleri sıktı. Üzerine Maliye Bakanı zamlı listeyi saydı. Mevcut refahı dahi hükümet eliyle kıstı.
Kuvvetle muhtemel bizzat hitap ettiği MÜSİAD üyelerini muhatap alıyor. Onlar için açık çoktan kapandı. Zengin daha zengin, fakir sürüngen oldu.

* * *

Sahi Başbakan acaba hangi ülkeyi yönettiğini zannediyor? Anlattığı ülke nerede bilen var mı? Şirinler köyünde arasan, böyle iyimserini bulmazsın.
Öyle uzaklara gitmeyin. Bundan 25 yıl önce eski Demir Perde üyesi komünist devletler muhtaç durumdaydılar. Ekonomileri yoktu. En zor bürokratik işlemler bir paket sigaraya hallediliyordu. Şimdi çoğu bizi geçti, kalan birkaçı da dibimizde...
Gelen geçiyor, biz durakta otobüs bekliyor gibiyiz. Sefaletten gelen Suriyeliler bile Türkiye’den Avrupa’ya gitmek için ölümü göze alıyorlar.

* * *

Avrupa’yı yakaladığımız bu ülkede onlardan daha çok et alabiliyor muyuz? Bırak daha çoğu, et alabiliyor muyuz?
Refah farkı kapanıyor dediği ülkelerin emeklileri, işçileri, memurları ülke ülke gezerken bizimkiler borçlarını ödeyebilmek için ek iş arıyorlar.
Bizden yurtdışını gören kaç kişi var? Nereden bilecek de karşılaştıracak? Yurtiçinde bile tatil için şehir değiştirenlerin nüfusa oranı üçte biri geçmiyor. Kim, neyle gidecek taa oralara?

* * *

Şöyle anlatayım; Türkiye’de pasaport sahiplik oranı yüzde 12 civarında... Her yüz kişiden 12’si yurtdışına gitme imkânına sahip. Her pasaportu eline alan da yurtdışına çıkmıyor, çıkamıyor. Zira vize alamıyor! Gidecek para bulamıyor.
Pasaportu olanlar ne yapmış? Gelişmiş ülkelere, Avrupa’ya falan gitmemiş. En çok ziyaret edilen ülke Gürcistan... Kişi başına düşen milli gelirde 116’ncı sırada... Dünyada kaç ülke var ki zaten?
Haliyle bilen olmayınca, Başbakan da bıraksın artık “açık kapanıyor” demeyi... Ustası gibi geçtik, kıskanıyorlar, dünya lideriyiz, asrın ülkesiyiz deyiversin... İnanın, inananı, inanmayandan fazla oluyor.