Türkiye’nin uyguladığı sığır stratejisi aslında iktidarın icraatlarının 15 yıllık genel bir özeti...
1980 yılında ülkede 45 milyon insan yaşıyorken, hayvan sayısı 83 milyondu...… Bugün 80 milyon insan var 50 milyon hayvan! Belli ki sığır gibi yemişiz, üretememişiz.
Ülkede bu kadar sığır varken sığır yetmedi. Yemek için ithal ettik! Trafikte emniyet şeridine geçip gaza basıyor, sıraya en önden dalıyor, yine de sığırdan sayılmıyor! Onlar ayrı...…

* * *

Yaklaşık 7 yıldır düzenli olarak sığır ithal ediyoruz ne sorunlar çözüldü, ne et ucuzladı... Biz ne yaptık? Her yıl daha fazla ithal etmeye başladık. Sığır ithalatında dünyada ikinci sıraya yerleştik.
Peki, satan sığır mı? Sattığı sığır! Parayı dolar olarak istiyor tabii...… Dolar artınca da sığır oturduğu yerde semirmiş gibi oluyor fiyatı şişiyor. Yaklaşık 6 milyar dolar ete gidiyor. Sonra da Türkiye neden cari açık veriyor?

* * *

Ülkenin yarısı bozkır, ithal sığırlar yesin diye samanı ithal ediyoruz. Saman bizde yetişmiyor! Üç yanımız denizlerle kaplı, balık ithal ediyoruz. Sahi biz ne üretiyoruz?
Padişah Vahdettin; “millet bir koyun sürüsüdür” derdi. Millet aynı millet...… Zira kuzu ve koyun da ithal etmeye başlıyoruz. En azından gelenler oy veremeyecekler!

* * *

Sırbistan’dan ithal edilecek 5 bin ton et bile ülkede gündem oldu. Müdahale edilip et fiyatları düşürülecekmiş! Otur hesapla...…
80 milyonluk Türkiye’de günde 3200 ton et tüketiliyor. Hepi-topu ülkenin 1.5 günlük ihtiyacı... Bırak fiyatları düşürmeyi, daha hazmedip gübreye dönüşmeden Sırbistan’dan gelen et bitecek!

* * *

Biraz başa dönelim… AKP iktidara yeni gelmiş, çiçeği burnunda… Acil Eylem Planı hazırlıyorlar. Stratejiler, programlar falan... O zamanlar kurumsal takılıyorlar.
IMF ve Dünya Bankası ile yürütülen tarım eylem programının acilen ele alınacağını anlatıp duruyorlar. Acilen ele de alıyorlar. O günden sonra Türkiye belini doğrultamıyor. Pirzolanın ne olduğu unutuluyor!

* * *

Dünyanın en az et tüketen ülkeleri arasında olduğun halde dünyada en çok et ithal eden iki ülkesinden biri olacaksın, sonra da ülkeyi nereden nereye getirdim diye nutuk atacaksın! Bunu yiyorlarsa zaten hiç boşuna saman ithal etme.
İktidarının üzerinden 15 yıl geçti. 3.5 milyon çiftçi ve besici topraklarını bıraktı, çoğu lanet edip göçüp gitti. Sadece besici ve çiftçi mi?

* * *

Dünyaca ünlü hamburgerci McDonalds… 2000’li yılların başında İzmir Tire yolunda 4 bin baş Afyon’da yine 4 bin baş kapasiteli iki çiftlikle besiciliğe başlamıştı. Dayanamadı, onlar bile kapattı!
Koç yahu! Düşünün ailenin adı dahi Koç! Ötesi yok… Türkiye’nin en zengin ailesi… Koç Holding... Türkiye’nin en büyük holdingi, başladı ve bitirdi. Önce besicilikten çekildi. Sonra da tarımdan...…
Koç bile pes ettiyse sektör ne yapsın? Besici ne yapsın? Koyun olmasın... Hakkını arasın!