Bundan üç hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerika’yı ziyareti sırasında polis yetersiz kalınca kavga çıktı. İşe Cumhurbaşkanlığı korumaları el koydu. Gruba tekme tokat müdahale etti. Dokuz kişi hastaneye kaldırıldı.
Cumhurbaşkanlığı korumalarının sert müdahalesini Amerikan medyası günlerce işledi. Televizyonlarda gösterildi. Türkiye’de demokrasi olmadığından tutun da aslında iki ülkenin dost ve müttefik olmadığına kadar onlarca tartışma programları yapıldı.
Hadi biz Türkiye’de müdahalelere alışığız ama adamları kendi ülkelerinde dövmek biraz ağır geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü konu ile ilgili Türkiye’yi suçlayan açıklama dahi yaptı.
İşte bu durum aynı zamanda Ermeni diasporasının yıllardır arayıp da bulamadığı fırsatı bizzat kucaklarına bıraktı. En güçlü oldukları eyalet Kaliforniya’da işe koyuldular.
Amerika’nın başkentinde yaşanan olaylar sonrası toplumun da gösterdiği tepkiyi arkasına alarak Kaliforniya Eyalet Meclisi’nde, kamu fonlarının Türkiye’de yeni varlık alımına yönelik yasak getiren yasal düzenlemeyi oy birliği ile kabul ettirdiler.
Zira bu yasayı 2014 yılından beri geçirmeye çalışıyorlardı, nihayet başardılar. Şimdi tasarının yasalaşması için ise Genel Kurul’da da kabul edilmesi gerekiyor. Kuvvetle muhtemelen kabul edilecek. Ya sonra ne olacak?

TÜRK TAHVİL VE HİSSESİNİ SAT KANUNU!

Kanun gereği Kaliforniya’dan Türkiye’ye yeni yatırım yapılamayacak. Önceden Türk varlıklarına yatırım yapmış olan Kaliforniya kamu fonları Türkiye’den bu paraları 6 ay içerisinde geri çekecek.
İki büyük fon var. Bunlardan Kamu Çalışanları Emeklilik Fonu 300 milyon dolarını, Emekli Öğretmenler Fonu 185 milyon dolarını Türk tahvil ve hisse senetlerine yatırmış durumda… Kanunen satıp çıkacaklar.
Büyük miktar değil ama önemli bir gelişme olduğu kesin... Türkiye’ye yatırımlarının yasaklanmasını amaçlayan bu tarz kampanyalar sadece Kaliforniya’da yapılmıyor.
En basitinden bundan 20 yıl önce Ermeni soykırımı iddialarını ciddiye alanların sayısı bir elin parmaklarını geçmezken bugün 20 ülke ve Amerika’nın 41 eyaleti soykırım iddialarını resmen kabul etmiş durumda.
Dünyanın pek çok ülkesinde Türkiye yönetimi eleştiriliyor. Sadece Ermeni iddiaları değil, demokrasinin zayıf olduğu ülkelere yatırım yapmayı reddeden yüzlerce fon var. Dünyanın, Türkiye ve Türklerle ilgili bakış açısı ve algısı her geçen gün kötüleşiyor.
Bir kez kapı açıldıktan sonra “yol olur” derler ya o hesap. Bu gibi işler bir kıvılcımla başlar, yangına dönüşür. Elimizde faraşla mangalı yelleyip ateşi harlıyoruz. Sonunda orman yanacak, o olacak!