Sahi bu ülkede ekonomiyi kim yönetiyor? Kuvvetle muhtemel cevabınız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olacaktır. İyi de, o her şeyi yönetiyor. Ekonomiden sorumlu olan kim? Muhatabımız kim? Kimin açıklamasını ciddiye alacağız?
Cumhurbaşkanının ekonomi ile ilgili başdanışmanları var.
Cemil Ertem var. “Yarından itibaren doların 3’ün altına geleceğini düşünüyorum” demişti, bir daha da 3 liranın altını gören olmadı.
Yiğit Bulut var. Telekinezi yöntemleriyle bezenmiş psişik zihniyetiyle yorumlar yapıyor. Onun da hedefi 3 liraların çok altındaydı.
Bülent Gedikli var. “Merkez Bankası faiz artırmamalı” deyip durur. Ortamın önemi yoktur. İstikrarlıdır. Faiz artırılmamalıdır.
Merkez Bankası Başkanı var; Murat Çetinkaya... Gerektiğinde kullanırız deyip kullanamadığı araçları vardır. Saray’ın gözünün içine bakar. Çaktırmadan faiz artırır, politika faizini sabit bırakır. Sorana “artırmadım ki” der.
Oysa sorumlu iktidardır.
Başbakan Binali Yıldırım ekonomi deyince teşvik vermeye, paket açmaya bayılır. Borçlular canı burnundayken “dolar ne olacak” diye kendisinin ağzının içine bakarken, “dolsa ne olur, dolmasa ne olur” diye konuya hâkim olduğunu sergiler.
Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli var. Kurumları kardeş kardeş paylaşmışlar.
Canikli’ye Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nu vermişler.
Şimşek’e Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ile Türkiye Kalkınma Bankası’nı bağlamışlar. Sık sık demeç verirler.
Başka?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü var.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu var.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci var. (Adı Ekonomi Bakanı yoksa dış ticaretten sorumlu)
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci var.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan var.
Maliye Bakanı Naci Ağbal var.
Dile kolay ekonomi sorumluluğunu yüklenmiş sekiz bakan var. Diğer bakanlar da ekonomiye boş değil hani... Uzatın mikrofonu yapsın yorumunu...
Bu kadar sorumlu varken, ülke ekonomisi ciddi anlamda sorunlu... Değiştirelim desen hangi birini değiştireceksin?
Hiç değiştirme, yedişerli iki takıma ayrılsınlar. Halı saha maçı yapsınlar. Kazanan takım ekonomiyi yönetsin. Açıklamaları da sadece kaleci yapsın. Hiç değilse birbirleriyle tutarsız konuşmazlar.