Kuzey Kore’nin yeni bir balistik füze fırlatması ve füzenin Japonya’nın üzerinden geçerek yakınına bir yere düşmesi dünya para piyasalarını adeta hoplattı. Düşünün artık dünya kimlere kaldı!

*  *  *

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un 27 yaşında ülkenin başına geçti. Şimdi 33 yaşında. Adam canı sıkıldıkça, gündem olmak istedikçe balistik füze fırlatıyor.
Elinde nükleer başlıklar var. Füzenin birinin ucuna takar da öyle gönderir diye dünyanın ağzı yüreğine geliyor. Yapar mı? Potansiyeli var ama fazlası gerek...

*  *  *

O füzeler Amerika’ya yönlendiği anda havada keklik gibi avlanır. Sonrası Kuzey Kore için fena... Nitekim dünyanın korkusu Güney Kore’yi vurması... Bak bunu yapabilir.
Oysa adamın mis gibi ülkesi var. Onun derdi kendince dünyada komünizmi yeniden diriltmek. Artık etrafındakiler nasıl dolduruyorlarsa kendini dünya lideri sanıyor. Herkese kafa tutuyor.

*  *  *

Ülkenin güneyinde dünya teknoloji devlerinden kardeşi Güney Kore... Kuzeyinde her geçen gün daha da zenginleşen Çin... Sağı, solu deniz... Denizin ötesi Japonya... Üret, sat işte...
Halkı liderin umurunda değil ki... Gelen gidene laf yetiştirip tehdit ediyor. Milleti fakirlikten kırılıyor, bu iyi gidiyoruz diye anlatıp duruyor.

*  *  *

Babası bundan altı yıl önce aniden öldü. Açıkladılar; Sebebi yorgunlukmuş. Taş mı taşıyordu? Hayır! Tatlı tatlı sarayında oturuyordu. Bariz oğlu öldürdü.
Ne yapacaksın? Soruşturma mı açacaksın? Adam öz amcasını köpeklere yedirdi! Yiyorsa soruşturma aç.

*  *  *

Baba ölünce halk sokaklarda ağlamaktan telef oldu. Kendilerini yerden yere attılar. Keza O da matah biri değildi...
Peki, yıllardır fakirlikten kırılırlarken milyonlar hâlâ neye ağladı? Söyleyeyim; Kendilerine! Zaten ağlamayanların anasını kamplarda ağlatacaklardı, mecburen ağladılar.

*  *  *

1953 yılında Kore ikiye ayrıldı. Aradan geçen 64 yılda Güney Kore yıllık kişi başı gelirini 29 bin dolara taşırken, ölen liderine ağlayanların ülkesi sadece 1800 dolarda kaldı. Ayda 150 dolar eder. Otur ağla ama önce kendi durumuna ağla...

*  *  *

Bir not düşelim, öyle satın alma paritesiydi, şuydu buydu abuk sabuk rakamlara girmeye gerek yok. İnanmayın öyle her Türkiye’de kişi başı 25 bin dolar gelirin var diyene... Kore ile aynı hesaplamayı yaparsak kişi başı gelirimiz yıllık 10.735 dolar... Bunun 3361 doları kağıt üzerinde revizyonlar yaparak gerçekleşti. Gerçek gelirimiz 7374 dolar. Bu kadar! İnanmıyorsan bak cebine ne var?

*  *  *

Kuzey Kore’ye dönelim. Görünen o ki yıllar geçse de Kuzey Kore’den bir cacık olacağı yok! Çin yardım etmese açlıktan daha önce ölen milyonlarca Kuzey Koreliye, milyonlar katılacak. Çin de Amerika’nın bir numaralı ticari partneri... Tahmin edin acaba kimi seçer?
Kuzey Kore halkı bu duruma ne diyecek? Hiç! Oturup ağlamaya devam edecek.