Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne yapılan zammın düşürülmesini “müjde” diye veren haber kaynakları oldu!
Aslında İktidar partisi burada stratejik bir hata yaptı. Yüzde 400 diye açıklayıp yüzde 40’a indirmek, halk arasında daha büyük coşku ile karşılanabilirdi.

* * *

Olay şöyle gelişti;
Atanmış ve duyarsız bakanlar Hazine’de para kalmadığından değil, daha çok vergi toplayıp daha çok hizmet yapabilmek için olsa gerek, normalde en fazla yüzde 10 yapılması gereken zammı yüzde 40 olarak açıkladılar.
Nitekim Saray’da gelişmelerden tamamen habersiz olarak ülkeyi yöneten cumhurbaşkanı aynı zamanda AKP Başkanı, asrın lideri, başkomutan, ümmetin başının eniştesi durumu acilen telefonla kendisine bildirdi.
Tabii ki lider küplere bindi. Hemen televizyonlara çıkıp duruma müdahale etti. Maliye Bakanı’na ayarı verdi. Geçen yıl yüzde 3.8 artan vergideki artışı yüzde 25’e çekti!

* * *

Motor hacmi ve fiyata göre, vergisi yüzde 37.5 ve yüzde 50 artan araçlar konuya hiç dâhil edilmedi! Zira BİM’den Dost yoğurt alıp 2000 motor ve üzeri araca binen insan sayısı sınırlı idi...
Haliyle milli irade; “Bak görüyor musun, Reis bir lafıyla vergileri düşürdü” deyiverdi. Herkes muradına erdi.
Sonuçta kabile devleti değiliz, itibarda tasarruf olmaz. Marmaris’te üç yüz odalı yazlık saray bedavaya mı yaptırılıyor? İtibar mı kaybedelim?

* * *

Peki, siz bu vergi zammı kuş kadar azaltılınca devletin vergi kaybına uğradığı düşüncesinde misiniz? Hiç endişe etmeyin. Fazlasıyla yerine koyuldu...
Nitekim önceki tasarıda sadece bankalar, sigorta şirketleri gibi finans sektörünün vergisi yüzde 20’den 22’ye çıkarılmıştı. Finans şirketlerine eyvallah... Hükümet onlara bu yıl büyük kıyak geçti.

* * *

İyi de, ya diğerleri? Kabul edilen önergede bir anda hokus pokus oldu. Tüm kurumlar vergisi mükelleflerinden yüzde 20 yerine yüzde 22 oranında vergi alınmasına karar verildi.
Bütün kurumlara yayılan vergi ile yaklaşık 6.5 milyar TL daha fazla para devletin kasasına girecek. Böylece indirimden kaynaklanan kayıp fazlasıyla giderilecek.
Ya kurumlar bu kaybı nasıl giderecek?
Çalışan sayısı azaltılacak. Haliyle işsizlik artacak. Lakin itibara gölge düşmeyecek!