Son belirtiyi bekliyordum. Yerli araba işi ayarlanmıştı. Yerli uçağın açıklamaları da yapıldı. Tek bir tane kalmıştı. Nihayet işaret fişeği atıldı; “Türkiye’ye petrol müjdesi!”
Üç simge tamamlandı. Lakin bu tip haberlerinin ayrı bir önemi vardır. “Burası karışacak vaziyet alın” anlamı taşır. Ya siyasi kriz kapıdadır ya seçim yaklaşır ya da ekonomi balataları sıyırır. Simgeler halka umut vermek adına çalınan psikolojik savaşın tamtamlarıdır.

* * *

Hiç değilse bu sefer başlıkları karıştırıp “emekliye petrol müjdesi” yazmadılar. Yeni bulunan dört kuyudan günde 1000 varil petrol üretilecekmiş. Ne var ki çıkan petrolden mazot üretilirse, toplamı bir tankerden hallice... İşte size iki tenekelik müjde! Sıra doğalgaz ve kömürde...
Peki, niye algı çalışmalarını başlattılar? Nedeni basit; Hayal satmak zorundalar. Sığınacak icraat bulamıyorlar. Ekonomi fena... Dikiş tutmuyor.

* * *

Henüz matematiği değiştirecek bir karar almadıklarından dolayı 2 kere 2 hâlâ dört ediyor. Matematik bize ne diyor? Dünya ekonomisinde eli yüzü düzgün 42 ülkenin para birimlerini kıyaslayınca, Amerikan Doları karşısında en fazla değer kaybeden para birimi Türk Lirası...
Neden Hindistan parası yüzde 3, Brezilya parası yüzde 3, Meksika parası yüzde 7, dolara karşı değer kazanırken bizim paramız yüzde 20 değer kaybetti?

* * *

Şundan... Sen mal alıp mal satamamışsın. Sonuçta 2003 yılından beri 720 milyar dolar dış ticaret açığı çıkarmışsın. Toplamda 530 milyar dolar cari açık verip, borcunu 432 milyar dolara fırlatmışsın. Bu da sadece işin görünen yüzü...
Sadece şehir hastanelerini ele alalım... Önümüzdeki 25 yıl boyunca 20 tanesi için 68 milyar dolar ödeyeceğiz. Borçlarda görünüyor mu? Tabii ki hayır! Diğerlerini de saysam kalbiniz kırılır.

* * *

Hani büyüdük, büyüyoruz daha da büyüyeceğiz, pantolonlara sığmayıp eğilirken patlatacağız diyorlar ya... O da büyüme değil! Şişirme... Hormonu basıp tavuğu hindi gibi gösterme...
Güzel kardeşim, sen şirketlere 210 milyar lira kredi açmışsın, üstüne on ayda 35 milyar lira fazla borçlanarak bütçeyi aşmışsın, 40 milyar dolar da cari açık yaratmışsın. Toplam bir yılda 100 milyar dolar para pompalamışsın. Belli ki hayvanı şişirirken çatlatacaksın!

* * *

Hâlâ büyüyorum diye hava atıyorsun. Seneye ne yapacaksın? Yine masal mı anlatacaksın? Dolar durmuyor faizler topukladı gidiyor.
Büyüme varsa fakirlik nasıl artıyor? İşe insan alın diye teşvik veriyorsun, işsizlik niye düşmüyor? Ülke büyüyorsa devletin gelirleri de artıyordur. Vergiler neden yükseltiliyor?
Ben büyümüyorum. Sen büyümüyorsun. Tanıdıkların büyüyor mu? Büyümüyor! Kim büyüyor lan bu ülkede? Şu büyüyeni çarşı karışmadan bulup göstersenize...