Son üç yılda ülkenin yeni stadyum yapımına harcadığı para 1 milyar dolardan fazla... Yaklaşık 30 büyük stat için daha çalışma yapıldı. Milyonlarca dolarlık ihalelere çıkıldı.
Sadece iki haftada bir maç yapmak için bu kadar büyük statlara ne gerek var? Zira çimler bozulmasın diye maçlar dışında girilmiyor! Sadece yıllık bakım giderleri milyonlarca lirayı buluyor.

* * *

Neyse ki bütün sorunlarımız halloldu da şimdi stadyumda ibadethane gerekliliği tartışılıyor.
Millet açlıktan böbreğini satacak durumda, Cumhurbaşkanı futbol takımlarımızda kaç yabancı futbolcu oynaması gerektiği hakkında fikirlerini beyan ederken; “Hem şapel hem de sinagog olması, ayrıca mescit bulunması lazım... Seyirci var. İbadetini yapacak tabii... Statlardaki ibadethane eksikliği giderilmeli...” diyor.

* * *

Sahi statların çoğunda zaten mescit vardı. Fazlasına ne gerek var? Türkiye’de 88 bin cami mevcut... İlla her stadın yanına, yakınına cami yapılmıştır. Denk düşmemesi mümkün değil...
Belli ki işimiz Allah’a kaldı... Herhalde İslamiyet yayılırken bu kadar para harcanmadı! Halen yüzlerce caminin inşaatı sürüyor. İnsan, ülkeyi kentsel dönüşüme sokup komple cami yapsak mı diye düşünüyor.

* * *

Bu yıl fazladan 1.3 milyar liralık ek ödenek ile 8.1 milyar liraya çıkarılan Diyanet bütçesi de yetmiyor. O kadar imam hatip açtık, camilere bile imam bulunamıyor! Eyvallah... Peki, hahamı, papazı nereden bulacaksın?
Hadi stada şapel yaptın, kilise koydun... Taraftar ettiği küfürler için devre arasında günah mı çıkaracak?
Kaliteli sporcu yetiştiremeyince başladık futbolcu duasına... Türk Futbolu’nun başarısı ortada... Sebep stat azlığı, mescit eksikliği değil ki!

* * *

Bakın Milli Takım Teknik Direktörü Lucescu; “Türkiye’de para var, İtalya’da görmek isteyeceğiniz türden statlar var ama İtalya’daki gibi oyuncular yok” diyor.
Lucescu’nun demeci verdiği İtalya’da, ülkenin futbol devi Milan ve İnter takımları aynı sahayı paylaşıyor. Stadyuma Milan’ın iç saha maçlarında San Siro, Inter’in iç saha maçlarında ise Giuseppe Meazza adı veriliyor. Bu takımların ya da İtalya’nın, Milano’ya yeni stat yaptıracak parası yok mu?

* * *

Sadece İstanbul’da 15 bin kişi ve üzeri kapasitesi olan 8 stat var. Haliyle Lucescu’ya yılda 2.5 milyon Euro ödeyince, adam statları da görünce, herhalde çar çur edecek büyük paramızın olduğuna inanıyor.
Türkiye itibarda tasarruf yapmıyor. Hiçbir şeyde yapmıyor. Devamlı borç para bulup, onu harcıyor!

* * *

Ülkemizde futbola ilgi büyük! Ancak bu ilgi kahve muhabbeti düzeyinde kalıyor. Rakamlar ortada... Ortalama seyirci sayısı bu yıl 12 bin... O da sezon başı diye... Her geçen gün azalacak, ortalama 10 binin altına kayacak.
Almanlar Bundesliga’da, ortalama 44 bin kişiye oynuyor. Alman ikinci ligine bile Türkiye’den daha fazla seyirci gidiyor.

* * *

Oysa Türkiye’nin bu kadar çok stada harcayacak parası yok! Kredi alınıyor, yine de yapılıyor. Sonuçta taraftarlar oy veriyor.
Belki de boş statlar yaptırıp illa birilerine para kazandırmak gerekiyor? Bilemem ama Alman inşaatçılar muhtemelen Türkiye’yi fena kıskanıyor.