Bundan 15 yıl önce konuşmaya bile cesaret edilemeyen konular şimdi bir bir gerçekleşiyor. Kırmızı çizgilerimiz kulak memesi kıvamında pembeye dönüşüyor.
Kuzey Irak’ta yapılan referandumun yanı sıra Türkiye’nin dış politikadaki ağırlığı da belli oldu. Günlerdir kesilen ahkâmın hepsi boş çıktı. Adamlar cayır cayır referandum yaptı.
Referanduma kadar Dışişleri Bakanlığı Kuzey Irak’taki 3 Kürt ilini seyahat uyarısı verilen yerler listesine koydu. Büyük ders oldu!

*  *  *

Oysa Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde üretilen günde 600 bin varil petrolün 550 bin varili Türkiye üzerinden satılıyor. Sattırmazdık. Bırakın onu, sınır kapısını, hava sahasını bile kapatmadık.
Su kaynakları Türkiye’den çıkıyor. Türkiye barajları sayesinde istediği zaman bölgeye giden suyu kısabilirdi. Kısmadık. Elektrik bizden gidiyor. Kesmedik!
Barzani’nin televizyonu halen Türksat’tan yayınlarına devam ediyor.
Referandum olmuş, bitmiş... Biz hâlâ “bir gece ansızın gelebiliriz” diyoruz!
Zaten adamlar hemen Kürdistan’ı kuracağız demiyor ki! Referandum kozunu elinde tutan Barzani her an bunu hayata geçirebilir. Doğru zamanı bekleyecekler.

*  *  *

Hâlbuki bizim seçim konusunda uzmanlaşmış, tecrübeli bir ekibimiz vardı. Trafolara kedi sokabilirlerdi. Mühürsüz oyları geçerli sayabilirlerdi. Oyları ve tutanakları değiştirebilirlerdi. İki yüz kişilik köyden 500 oy çıkarabilirlerdi. Aynı kişiye farklı sandıklarda defalarca oy kullandırtabilirlerdi. Bağımsızlık istemiyoruz sonucunu çıkarıp bölgeyi rahatlatabilirlerdi. Demek pek ilgilenilmedi... Üstüne düşülmedi! “Atı alan Üsküdar’ı geçti!”

*  *  *

Gelelim işin ekonomisine...
Getireceğimiz yaptırımların kısa vadede ekonomiye gözle görülür bir etkisi olmasa da gün geçtikçe can sıkacaktır. Güneydoğu bölgesi ekonomisi, giriş-çıkış yasağıyla büyük bir darbe yiyecektir.
Irak dediğimiz ikinci büyük ihracat pazarımız. 2016 yılı toplam ihracatımız 7.6 milyar dolar oldu. Bu yılın ilk 7 ayında Irak’a ihracatımız 5.3 milyar dolar açıklandı. İhracatın büyük oranlı kısmı yine Kürt Yönetimi bölgesine yapıldı.
Bu rakamların arasında yapılan petrol ticaretinden kazandığımız para yok! Kayıtsız gireni hiç saymıyorum.

*  *  *

Kuzey Irak her ne kadar Türkiye’ye bağımlı gözükse de Türkiye’nin de enerji bağımlılığı mevcut. İhtiyacımız olan petrolün önemli bir kısmı Kuzey Irak’tan piyasa fiyatının altına satın alınıyor.
Nitekim Türkiye son yıllarda bölgeye iyi yatırım yaptı. Petrol çıkarma işine girdiler, binalar inşa edip beton döktüler. Nakliyat, sevkiyat, navlun paraları...
Tam da zor zamanlara girerken, Amerika’sı faiz artırırken, parayı kısarken, Avrupa’sı ilişkileri askıya almayı konuşurken, bizim ekonomi borcun dibine vurmuşken, bir de Kuzey Irak işi hiç de iyi olmadı.