Kumar gibi, kaybettikçe oyun büyütülür risk göze alınır ya, bizimkisi o hesap... Çok tehlikeli bir yola giriyoruz. Şu ana kadar pek kimsenin sesi çıkmıyor. Neden? Ekonomist dediğin finansal kurumlar ile ilişkisi olan kişiler. Onların işine geliyor tabii... Şirketler de para aldıkları için memnun... Ancak işin sonunu düşünmüyorlar.
Bakın; Sadece Kredi Garanti Fonu ile birlikte kullanılan krediler 170 milyar liraya kadar çıktı. Bankalar bulduğu her kuruşu kredi olarak veriyor. Haliyle bankalar artık TL kaynak yaratmakta zorlanıyorlar.
Bu durum mevduat faizlerini yukarı ittiriyor. Faizleri artıran, kredilerdeki anormal hızlı artış... Bankalardan kallavi paralara yüzde 15 faiz almak iş değil...

ALÇAKLARA KAR YAĞIYOR

Hayret, faizler yüzde 9’lardayken bu faiz yüksek diye demeç verenler, faiz lobisi diye hayali düşman uyduranların yüzde 15’lerde gıkları çıkmıyor.
Bu kredilerin hatırı sayılır bir kısmı ödenemeyecek. Bunu biliyoruz. Peki, para yani harç bitti, yapı paydos mu edecek?
Etmesin diye ekonomisi gelişmiş ülkelerin ekonomilerini kurtarmak için kullandığı son çareyi masaya koyduk. Oralarda kredilerden kaynaklanan batıkların bankacılık krizini tetiklememesi için parasal genişlemede bulunuldu. Bizim böyle bir lüksümüz var mı? Alakası yok!
Bankalar verdikleri kredileri paketleyip satacaklar. Kim alacak? Bunu almak için mevduat bozdurulacak. Yani yeni kaynak yaratılamayacak. Bankaların rasyosunu düşürüp onları rahatlatacak.

MERKEZ BANKASI DEDİĞİN EMİR ERİ!

Yurtdışı müşterilere satılır mı? Belki biraz... Türkiye’nin kredi notu zaten yatırım yapılamaz düzeydeyken içerisine batma ihtimali olan kredileri koyup riski daha da büyütürsen ödeyeceğin faiz ile başa çıkabilir misin? Satsan bile verdiğin kredilere kaç faiz isteyeceksin?
Başbakan Yardımcısı Canikli’nin “Merkez Bankası bu senetleri likidite yönetimi amacıyla satın alabilir” açıklaması bu işin nerelere gidebileceğinin kanıtı. Bu durum Merkez Bankası’nın karşılıksız para basması demek...
Batacağını bile bile firmalara kredi kullandır sonra da borcu Merkez Bankası’na devret. İyi iş!
Sözde özerk Merkez Bankası’nın bu işe “olmaz” diyebilme şansı var mı? Bile bile lades olacak. Sonra dizginleri iyice elden kaçıracak. Bırakın sıkı para politikasını, durum don lastiği kıvamında çığrından çıkacak. Görün bakın neler olacak!