Bir ülkenin sığır ile ne problemi olabilir ki? Bizim var! Ülkede sığır yetişmiyor.
Nasıl yetişmez? Ülkenin doğası her ırkı yetiştirmeye uygun.
O zaman neden yetiştirilemiyor? İşte bunun bir sürü cevabı var. Hepsini topla, ortaya tek bir sonuç çıkıyor; Kötü yönetim. Uygun olmayan politikalar...
Öyle böyle kötü de değil... Bildiğin rezalet! Hiç yönetilmesin, emin olun bundan kötü olmaz.
Sığır ithalatında dünya ikincisiyiz. Birinci kim? Amerika... Adamların porsiyonları yemek masasının yarısı... Yılda kişi başı 120 kilo et tüketiyorlar. Hadi Amerika bildiğin etobur diyelim. Avrupa’da her bir kişi yılda ortalama 80 kilo et tüketiyor. Onlara ne diyeceğiz?
Dünya et ithalatı ikincisi Türkiye’de durum ne?
Etin fiyatı belli... Öyle asgari ücretlinin, emeklinin yiyebileceği bir besin olmaktan çoktan çıktı. Halkın çoğu ayda 200 gram bile et alamıyor. Et yiyebilmek için Kurban Bayramı’nı bekleyenler var.
Araştırmalar Türkiye’de yıllık kişi başı 25 kilo et tüketildiğini yayınlıyorlar, hikâye... Tüketilen eti nüfusa bölünce kişi başı yıllık tüketim 14 kiloda kalıyor. Dünyanın en az et tüketen ülkeleri arasında olduğun halde dünyada en çok et ithal eden ülkeler arasında başı çekeceksin. Sonra da yönetiyorum diyeceksin. Senin işin de zor!

*  *  *

Son 7 yılda 5.5 milyar dolarlık et ithal etmişsin. Bu yıl hepsini geçmişsin, 500 bin canlı büyükbaş hayvan, 475 bin canlı koyun ve keçi ithal etmek için gümrük vergilerini sıfıra çekmişsin. Ülkede ot yetiştirememişsin, gelecek hayvanların yemesi için saman ithalatına kolaylık getirecek adımlar atmaya karar vermişsin.
Gürcistan çiftçisi Türkiye’ye bir posta daha saman satacağı için bayram etmiş. Sen hâlâ mera alanlarını yapılaşmaya açmak için yasa tasarısı çıkartıyorsun! Türkiye artık tarım değil, sanayi ülkesi diyen sığırlar var. Güzel kardeşim Almanya ne ülkesi? Otomobilini, makineni Almanya’dan ithal etmiyor musun? Sanayinin hası adamlarda... İyi de sen bu Almanya’dan geçen yıl 29 bin büyükbaş canlı sığır ithal etmişsin! Ya Fransa? 44 bin sığırı yollamış sana...

*  *  *

Dünyanın bir ucu... Uruguay... Uçakla gitmeye kalksan, buradan 17 saat sürüyor. Geçen yıl Türkiye, Uruguay’da kriz çıkarttı! Bizde sığır yetiştirilmeyince gözümüzü Uruguay sığırlarına diktik. Az buz değil, 153 bin büyükbaş sığır ithal ettik. Uruguay Hükümeti; “Bu Türklere sığır yetiştiremiyoruz” deyip sınırsız sığırı ihraç edemeyeceklerini belirterek Türkiye’nin bu ülkeden ithalat yapmasını sınırladı.
Brezilya’dan 87 bin sığır aldık. Yirmi beş günlük gemi yolculuğundan sonra Türkiye teslimi sığırlar senin burada yetiştirdiğinden ucuza geliyorlar. Bir acayiplik yok mu?
Sen nasıl bir hayvansın da Türkiye’de yetiştirilemiyorsun? Ülkede her şey düzgünmüş gibi bir sığırda acayiplik bulmak da, acayip oldu tabii...