Uzun tatilleri ekonominin kurtarıcısı ilan ettiler. Kurtarıyorsa yaz aylarının tamamını idari tatil ilan edelim, ülkece refaha erelim. Yeter ki bir olalım, iri olalım, diri olalım. Kimsenin aklına gelmemiş mi bu?
Nitekim o yolda ilerliyoruz. 15 Temmuz resmi tatil sayılmaya başlanmasıyla, bu sene Türkiye’de yıllık resmi tatil günü sayısı 16’ya çıkmış oldu. Çalışan için tatil iyidir. İşveren düşünsün gayri...
Peki, insanlar tatildeyken üretim ne olacak? Orayı hiç karıştırmayalım. Suyu bulandırmayalım.
Türkiye’nin 80 milyon nüfusuna karşın kayıtlı çalışan sayısı 28 milyon 500 bin kişi... Haliyle 51 milyon 500 bin kişi her daim tatilde... Kayıtsız çalışanın da resmi tatili olmayacak herhalde...

* * *

Denilen o ki; 10 günlük bayram tatili turizm piyasasına ciddi oranda olumlu etki yaratmış olup 1 milyar liralık pazar hacmi oluşturacakmış. Geçen yıl da tatil birleştirilip, bağlanmıştı. Beklenen katkı 500 milyon liraydı. Bu yıl yüzde yüz zam mı geldi? Yoksa fiyatlar ikiye mi katladı?
Yerli turistin ülkeye faydası ne? Parayı sağ cebimizden alıp sol cebimize koymaktan fazlası değil... Ülkeye yurtdışından turist lazım...
Nitekim yabancı turist ile beraber ülkeye döviz girişi oluyor. Açıklar kapanıyor. Türkiye’nin ekonomisi ancak dış kaynak girişi ile zenginleşebiliyor. Gerisi kendin çal kendin oyna...

* * *

Suriyelilere kimlik kartları dağıtılmaya başlandı ya... Kartı alan Suriyeli kendi ülkesine bayram kutlamasına kaçıyor. Türkiye’de kazandıklarını harcıyor. Nasıl bir savaş ise bu, bayramda tatil yapıyor! Birileri acaba bizi mi yiyor?
Diyorum ki, Suriyelileri vatandaş yapacağımıza kalıcı turist mi yapsak? Nasıl olsa bir yere gidecekleri yok! Gitseler de bumerang gibi dönüyorlar.
Hazır kendimizi kandırıyoruz, her yıl fazladan 3,5 milyon yabancı turist geldi diye sevinip dururuz işte... Bu sayede kavgalı olduğumuz Avrupa’dan gelmeyen turist açığını da kapamış oluruz.

* * *

Peki, nerede bu yabancı turistler? Bu sene yaşanan artışa rağmen, ziyaretçi sayısı 2010 senesinin dahi gerisinde... Bakın bu veri önemli... Neden önemli? Turizm sektörüne verilen kredi miktarı rekor kırarak kemiksiz 57 milyar dolara ulaştı. Faizler hariç... Oysa Türkiye’nin yıllık turizm geliri bu yıl 22 milyar dolarda kalacak.
Bu krediler ne olacak? Bir yolla ödenecek ya da oteller batacak. Nitekim oteller yerli parası mı, yabancı parası mı diye bakmayacak. Hiç değilse bu tatil onlara ilaç olacak.
Bir milyar turizme derken 10 milyar liralık kurban kesilecek. Sonrasında açığı kapamak için hayvan ithal edilecek. Ne anladık o zaman biz bu işten?