Dünyanın bir ucu... Afrika’nın dibindeki bir ada ülkesi... Madagaskar... Yere pet şişe at, beş kişi havada kapar... Yoksulluk had safhada...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yanında 150 işadamıyla gitti. Yatırım yapacaklarmış, bağlantı kuracaklarmış. Türkiye yatırıma doydu ya bir Madagaskar kalmıştı.
Hazır gitmiş oraya kadar; “Türkiye, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan konumu ile son dönemde ekonomi alanında çok önemli ilerlemeler kaydetti, adeta bir başarı hikâyesi yazdı” dedi Madagaskar yetkililerine... Önce “Neredeydi bu Türkiye?” diye düşünenleri rahatlattı.
Alkışladılar.
Haliyle Madagaskar ekibinden kimse; “Son dönem diyorsunuz ama 2013 yılında 152 milyar dolar olan ihracatınız, 2016 yılında 142 milyar dolara düşmüş. Bu mu son dönem başarı hikâyeniz?” diye sorgulamadı.
Alçakgönüllü bu adanın insanları; “Ayıptır söylemesi fakiriz ama bizde işsizlik oranı yüzde 1.72 gibi bir rakam, sizin başarı hikâyenizde işsizlik oranınız kaç acaba?” diye sorsalar alacakları cevap yüzde 11.8 olacağından, konuyu bile açmadılar. Hikâyeden başarıyı dinlediler, sağ olsunlar.
Cumhurbaşkanı devam etti; “İyi eğitimli insan sermayemiz sayesinde önemli başarılara imza attık.” Alkışladılar.

Eğitimi örnek göstermeseydik iyiydi

Hadi bir de biz yoklayalım sermayemiz olan iyi eğitimli insanlarımızı... Sorun etrafınızdaki insanlara “Madagaskar nerede?” diye... Rıdvan; “Ben bilmiyorum, sevgili Arda sen biliyor musun?” diyecektir. “Çağrını aldım ama ben de bilmiyorum, sevgili Burak sen biliyor musun kardeşim” diyecektir. Keza o da bilemeyecektir.
Eğitim sonuçlarına bakıyoruz; Bilim, matematik ve okuma dallarının tamamında OECD ülkeleri arasından son sıraların değişmez neferiyiz. Haliyle Madagaskar OECD üyesi falan değil nereden bilecek? Kontrol etseler rezil olduk. Ama ne desen gidiyor, adamlar alkışlıyorlar. Ver coşkuyu...
Bombayı patlattı Cumhurbaşkanı... Madagaskar ekonomik partner olarak önemli bir yere sahipmiş... Onlar da şaşırdılar bu işe! İki ülkenin 2000’li yılların başında 12 milyon dolar olan ticaret hacminin 2013 yılında 64 milyon dolara ulaştığına dikkati çekti.
Alkışladılar.
Biz daha yeni 78 milyon dolar para verip devrik Tunus liderinin uçağını satın aldık. Uçağın başına bir şey gelse, gitti bizim Madagaskar ile bir yıllık ticaret hacminden fazlası... Neyse...
Şimdi garibim Malgaşlar yatırım falan yapacağımızı sanıyorlar. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Madagaskar Devlet Yüksek Nişanı verildi. Soralım bakalım o 150 işadamına, yatırım yapacak olan var mı aralarında? Yoksa gittik, gördük, yedik, içtik, resim çektik, geldik mi?