Başarı, hedefi tutturmak değil midir? Peki, o zaman başarı nerede? Bırakın hedefin tutmasını yanına dahi yaklaşılamıyor.
Sanki bir ciddiyeti varmış gibi enflasyon hedefini net bir şekilde kamuoyuna duyurup, bu konu ile ilgili doğrudan sorumluluk almış gibi yapıyorlar. Hikâye! Öyle olsa son 6 yılda 6 kez Merkez Bankası Başkanı değişmişti!

11

Bankacıların hedefleri tutmayınca ne yapıyorlar? Kovuyorlar! Hiç şüphesiz bu tahminleri yapanlar eğer özel sektörde çalışıyor olsalardı, emin olun şu anda kovulmuş, masalarını temizliyorlardı. İşsizler ordusu yeni neferler kazanmıştı.
Peki niye hedefliyorlar? Hiç hedefleme yapılmasa daha iyi... Zaten tutturamıyorlar. Mevcut enflasyon açıklansın yeterli... Aksi takdirde iş alemi bu tahminleri baz alarak yatırım yapacak, pozisyon ayarlayacak, nakit dengesini kuracak, elaman sayısını artıracak, kendi stratejisini ortaya koyacak. Haliyle zarar edecek, sineye çekecek.

*  *  *

Artık durum utanç verici boyutta... Bakın geçen yıl yanılma oranı yüzde 70 civarındaydı. Bu yıl yüzde 100’e yakın olacak.
Oysa ortada bariz yanlış yönlendirme var! AKP’nin berbat hedeflemesini kurtaran 2001 yılı öncesi enflasyon gerçekleşmeleri... Nitekim o yıllarda bütün dünyada yüksek enflasyon söz konusuydu.
2006’dan beridir ortalama enflasyon yüzde 8.5’e denk geliyor. Bunun bir diğer anlamı her 8 yılda fiyatların ikiye katlanmasıdır. Ya da cebinizdeki 100 liranın alım gücünün 50 liraya inmesidir.
Uzun süredir dünyada enflasyonun esamesi okunmuyor. Enflasyonu bizden yüksek ülke bulmak samanlıkta iğne aramak gibi...

*  *  *

Türkiye’nin enflasyonu dünya ortalamasının 4.8 katı kadar...
Türkiye’nin enflasyonu yüksek gelirli ülkelerin 19.4 katı kadar...
Türkiye’nin enflasyonu aynı grupta bulunduğu gelişen ülkelerin 4 katı kadar...
Türkiye’nin enflasyonu düşük gelirli ülkelerden bile yüzde 50 daha yüksek...
Ciddi anlamda enflasyon hedefi verebilmek için; Merkez Bankası’nın bağımsız olması, maliye politikalarının disiplin altına alınması, finansal sistemin güçlü olması, diğer parasal değişkenlere ilişkin hedeflerin bulunmaması gibi teknik konular söz konusu... Bunların hiçbiri olmadan koyulan hedefin İddaa oynamaktan farkı kalmaz.
Şimdi gelelim nihai hedefe... AKP ne diyordu; “Hedef 2023!” Eğer enflasyon hedefinin yüzde 70 şaşmasından gidersek oluyor mu size “Hedef 3439!”
Boş verin sayılı gün çabuk geçer.