Türkiye’nin en büyük ticari ortağı kim? Cumhurbaşkanı’nın; “Hasbelkader yakaladıkları zenginlikle bizi tehdit etmeye kalkıyor” dediği Almanya... Sen git utanmadan bizim özel sektöre 21 milyar dolar ile en çok borç veren ülke ol... Para ile bizi satın alacaklarını mı sanıyorlar. Alamazlar! Zira satılmadık bir şeyimiz kalmadı.
Kızdırmasınlar, Berlin bira festivalini basarız diyeceğim ama öncesinde Şam’da Emevi Cami’ine beş yıl önce verdiğimiz bir söz var. Hâlâ gideceğiz... Kısmetse ondan sonra...
Nitekim “atara atar, gidere gider birader” vizyonuyla uluslararası arenada yer almaya çalışmak ancak iç politikada prim yapıyor. Dünyada pek kimse yemiyor!

*  *  *

Almanya, Türkiye ile şu aşamada Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncellemeyeceklerini söyledi. Hangi aşamada güncelleyeceklermiş? Onu söylemedi. Tutukladığımız gazetecilerinin serbest bırakılmasını istiyor olabilirler mi?
Bizim de imrendiğimiz at ile deve değil ki... Şu Gümrük Birliği Anlaşması’nı değiştirelim diyoruz, bildiğiniz “kıllık” yapıyorlar. Yoksa bu değişiklikten Almanya etkilenmiyor.
Dışişleri Bakanlığı arayı yumuşatacağına, tüm kadrosuyla Erdoğan’a destek demeçleri verince Almanya ile ilişkileri düzeltecek yetkili de kalmadı! Herkes kavgalı...
Zamanında “monşerler” denilerek aşağılanan ve ötekileştirilen birikimli diplomatlar dışlanınca eldeki kadroların sınırlı kapasiteleriyle iyice çıkmaza girdik.

*  *  *

Sorun şu ki Almanya aynı zamanda Avrupa Birliği’nin lideri... Yani... Aslında bizim aramız bütün Avrupa ile kötü...
Bakın; Amerika ile Kuzey Kore atıştı. Çin, Kuzey Kore’den kömür, demir cevheri ve deniz ürünleri ithal edilmesini yasakladı. Peki, Çin ile Kuzey Kore’nin arası bozuk muydu? Hayır, hiç değildi! O zaman neden yasakladı? Kuzey Kore ile Amerika’nın arası kötü diye...
Amerika, Çin... Almanya, Avrupa Birliği... Avrupa Birliği eşittir 21 ülke... Fazlası da var.

*  *  *

Yürürlükteki Gümrük Birliği Anlaşması’na gelirsek... Bu haliyle Türkiye ekonomisine ciddi yük getiriyor. Rötuşlamak gerekiyor. Anlaşmaya göre Türkiye, önkoşul olmaksızın birliğe üye olmayan bir ülke ile imzaladığı tüm anlaşmaları aynen kabul ediyor.
Türkiye, Avrupa Birliği’nin bilgisi olmadan herhangi bir ülke ile anlaşma yapmamayı da kabul ediyor. Aksi takdirde Avrupa Birliği, müdahale ve bu anlaşmayı iptal etme hakkına sahip oluyor. Bu haliyle imzalamışız.
Rötuş dedim ama daha ne olsun? Esas sıkıntı bu iki maddede... Tarım falan var onlar halledilir.

*  *  *

Gaza gelip anlaşmayı iptal edelim mi? Sakın! Gümrük Birliği Anlaşması Türkiye ticaretinin bel kemiğini oluşturuyor ve aynı zamanda Türkiye ve Avrupa Birliği üye devletleri arasındaki ticaret ve yabancı doğrudan yatırım ilişkilerini kolaylaştırıyor.
Unutmuşsunuzdur, hatırlatayım... Daha geçen yıl Rusya ile tersleştik. Alt tarafı domates, hıyar satamadık, bir de Rus turistler Türkiye’den ayaklarını kestiler. Ortalık yangın yerine döndü. Özür diledik!
Şimdi dış ticaretimizin göbekten bağlı olduğu Avrupa’nın uygulayacağı yaptırımın ekonomimize vereceği zararı anlatmama gerek var mı? Kendiniz mi güncelleştirirsiniz?