Türkiye’nin bu yıl yüzde 6 civarında büyüyebileceğini söyledi Ekonomi Bakanı... Büyüyebilir mi? Kesinlikle büyüyebilir. Böyle uyuyan millete yüzde 6 büyüme az bile...
Yüzde 8-9 büyüme, küçük bir hesaplama değişikliğine bakar... Ondan sonra ver elini yüzde 10’lu büyümeler...
Şimdilik yüzde 15’in üzeri biraz zor... İktidarlarının ilk yıllarında matematik yerine cihat öğretmeye başlasalardı bu yıl “yüzde 15 büyüdük” açıklaması yaparlardı. Herkes de yerdi. Yeni yeni akılları başlarına geldi. Müfredata cihat anca girdi.

* * *

2015 yılında eski hesaba göre milli gelirimiz 1 trilyon 953 milyar liraydı... Tasarruf oranımız ise yüzde 14 seviyelerindeydi... Düşünsenize, bu ülkenin Ekonomiden Sorumlu Bakanı dâhil herkes tasarruf oranından şikâyet ediyordu. Artması için Bireysel Emeklilik zorunlu hale getirildi...
Bir sabah ansızın milli gelir oldu mu size 2 trilyon 338 milyar lira... Ülkenin tasarruf oranı yüzde 14’den, 25’lere fırladı. Ülke harcama yapmamalarıyla ünlü Japonları bile tasarrufta kendimize hayran bıraktı.
Böylesine müsait bir ortamda gel de büyüme!

* * *

İstatistik Kurumu, patronu ne kadar vergi vermek isterse, ona göre bilanço hazırlayan vergi memuru gibi...
Kısacası boşuna büyümek için uğraşma. Sana ne kadar lazım? Kaç büyümek istiyorsun? Seni kaç büyüme kurtarır? Onu söyle. Gerisini halledilir İstatistik Kurumu’nun izniyle...
İstatistik Kurumu demişken, ölçüm şablonu tamamen yanlış... Büyüteç gibi nereye bakarsan bak büyük görünüyor. Hep yüksek çıkıyor. Düzeltmek de birilerinin işlerine gelmiyor.
Açıklanan ve açıklanacak olan büyüme rakamlarının tamamı sürdürülemez bir finansal manipülasyonun sonucundan ibaret.

* * *

Nitekim özel sektör küçülüyor, ekonomiden büyük oranda çekilmesi gereken kamu sektörü ise genişliyor... Yap-işlet-devret gibi ucube bir ekonomik model ile ülke büyüyor görünüyor ama aslında balon gibi şişiyor.
Oysa Türkiye’de gerçek büyümenin hızlanması ve işsizliğin düşmesi için özel sektörün yeni yatırım yapması veya en azından kapasiteyi artırması gerekiyor.
Bu konuda kelam eden tek ben değilim... Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan da her ortamda; “bu faizler çok yüksek, bu faizle üretim olmaz” diye söylüyor.
Oysa son yedi yılın en yüksek faizleri ile bırakın büyümeyi adeta coşup gidiyoruz! Hani yüksek faiz büyümemizi engelliyordu? Demek faizler yüzde 20’lere çıksa tutmayın Türkiye’yi...