Para nerede? Varlık Fonu’nda... Tam olarak hesaplanması mümkün olmasa da 200 milyar dolardan bahsediliyor. Ben hesaplıyorum 50 milyar dolarda kalıyorum. Hayret!
Zaten ortada nakit dönen bir şey yok. Varlıklar teminat gösterilip nakit paraya kavuşulacaktı, istenildiği gibi olmadı.
Fon devasa kamu şirketlerini, şirket hisselerini, arsaları, imtiyazları yuta yuta gitti. Gözü işsizlik fonu, emeklilik fonu paralarında kaldı. Fonun nakit açlığını doyuracak esas mecralar orası...

* * *

Varlık Fonu nakit imkânlarını artırmak için 4 alt fon kurdu. Bunlar ‘Piyasa İstikrar ve Denge Fonu’, ‘KOBİ Finansman Fonu’, ‘Lisans ve İmtiyaz Fonu’ ile ‘Maden Alt Fonu’ oldu. Pek ilgi görmedi. Fona nakit çekemedi.
Hâlbuki Başkan Mehmet Bostan kariyerinde tam da bu işlere imza atmıştı. Bu sefer ne Alman, ne Amerikan ne de İngiliz yatırımcılardan parayı toplayamadı.

* * *

İslamî Finans adı altında faizsiz fonlar kurulacak, menkul kıymetler, kira sertifikaları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt gibi Körfez’in petrol zengini devletlerine pazarlanacaktı. Biraz Katar aldı. Diğerleri uzaktan baktı.
Asya’ya yöneldiler. Singapur ile anlaşıldı lakin orada da imza atılamadı. Fiyaskolar ardı ardına yaşandı. Nitekim fon kendi içerisinde bile doğru dürüst bir uzlaşma sağlayamadı.

* * *

Toplantılarda neredeyse hiçbir konuda fikir birliğine varılamadı. Tartışmasız toplantı yapılamadı. Anlaşmazlık aşılamadı. Kabak Başkan Mehmet Bostan’ın başında patladı. Görevden alındı.
Cumhurbaşkanı açıkladı; “Gelişmeleri gördük, böyle yürümeyeceğine karar verdik!”
Böyle yürümez tabii... Yürüyemez. Öncelikle dış politikada dostumuz dediğimiz devlet kalmadı ki gelip senin fonuna yatırım yapsın?

* * *

Çifte açığın var. 30 milyar liraya ulaşacak bütçe açığın, 40 milyar doları geçecek cari açığın. Üstüne 420 milyar dolarlık borcun da cabası.
Avrupa Birliği’nden kopmuşsun. Bir ay sonra ilişkilerin askıya alınması hakkında karar verilecek.
Amerika, ekonomi eski bakanın ve kamu bankası eski genel müdürün hakkında yakalama kararı çıkarmış. Nitekim ülkenin cari açığını kapayan hayırseveri ile kamu bankası genel müdür yardımcısı hâlihazırda tutuklu!

* * *

Türkiye’nin fonu büyütebilecek ne döviz fazlası ne de kredi notu var. Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 113 devlet arasında 99’uncu sıraya gerilemişsin. Hukuku katletmişsin! Ancak gözü kapalı yatırım yapanı bulabilirsin.
Kısaca Varlık Fonu’nun ilk yılı bolca yüklü maaş dağıtmakla boşa geçti. Tıpkı sonraki yıllarda da olacağı gibi... Varlık demişken aklıma geldi; Varlık Fonu’na devredilenler arasında AKP’nin 15 yıllık iktidarından devredilmiş varlık var mı?