Bundan tam 24 yıl önce 1993 yılı Temmuz ayında, değerli dostum Tunç Fındık’la birlikte, Bilkent Üniversitesi Doğa Sporları Topluluğu DOST’un faaliyeti olarak harika bir havada, keyifli bir tırmanışla Aladağların Kızılkaya zirvesine tırmanmıştık. Kızılkaya o zamanlar, hatta 2007 yılına kadar 3723 veya 3725 metre olarak biliniyordu ve Aladağlar’ın en yüksek dağı, 3756 metrelik yüksekliğiyle Büyük Demirkazık dağıydı.

szt_seyehat_03_nasuhxx1

DEMİRKAZIK DAĞI


Niğde ilinde Aladağlar bölgesinde yer alan Demirkazık Dağı, 3756 metre yüksekliğiyle, dağın ve dağcılığın hakkını verdiği haklı ünüyle, Türkiye’de dağcıların en çok hedeflediği dağların başında gelir. Hem en yüksek dağ olması (uzun yıllar öyle olduğunun kabul edilmesi) hem de heybetli kütlesinde çetin ceviz rotaları olan bir dağ olması onu Aladağlar’ın en popüler dağı yapmaya yetmişti. Hele Doğu ve Kuzey duvarları vardı ki Allah muhafaza, benim zamanımda efsaneydi...

szt_seyehat_03_nasuh

ZİRVE DEFTERİNDE KARİKATÜRÜMÜZ


Tunç çok iyi bir dağcı olmasının yanı sıra aynı zamanda resme de yeteneklidir ve bütün kitaplarındaki haritaları, rotaları, dağları kendisi çizer. Kızılkaya’ya tırmandığımızda da, zirve defterine tırmanışımızı yazdıktan sonra bir de karikatürümüzü çizmişti.

szt_seyehat_03_nasuhxx33

Zirve defterindeki bu karikatürü, yıllar sonra Kızılkaya’ya tırmanan bir dağcı dostumuz fotoğraflayıp paylaşınca hatırladım tekrar ve bugün bu tırmanışımızın 24. yılında sizlerle paylaşmak istedim.

szt_seyehat_03_nasuh11

YEDİGÖLLER BÖLGESİ


Kayseri’nin Yahyalı İlçesi sınırlarında yer alan Yedigöller’de, karların erimesiyle birlikte her yaz irili ufaklı pek çok göl ve gölcük oluşur. Bu göllerden 7’si hiç kurumaz ve temmuz başında göl sayısı 80’e kadar çıkar. 3100 metre ortalama yüksekliğiyle Aladağlar’ın en yüksek ve en geniş platosunu oluşturan Yedigöller, çepeçevre onlarca zirvesiyle, buzul gölleriyle, çevre yamaçlardaki buzullarıyla, dik duvarlarıyla ve yüksek dağ bitkileriyle, yaban hayatıyla temmuz ayında eşsiz bir manzaraya dönüşür.

KIZILKAYA’NIN İLK TIRMANIŞI


Yedigöller bölgesinde bulunan Kızılkaya’nın ilk tırmanışı 1927 yılında Almanlar tarafından yapılır. Bilimsel araştırma için yüzyılın başında Aladağlar’a gelen ve bölgede tırmandıkları dağı anlatan F. Schaffer’ın notlarını yayınlamasıyla bölgeden haberdar olan Alman dağcılık kulübü, bölgeyi araştırmak ve tırmanışlar yapmak üzere 1927 yılında bir ekip gönderir. Dr. Georg Künne, Dr. Wilhelm Martin ve eşi Marianne Martin’den oluşan ekip, sadece Kızılkaya’nın değil, Demirkazık, Kaldı, Alaca ve Eznevit zirvelerinin de ilk çıkışlarını gerçekleştirir.

szt_seyehat_03_nasuh44

YÜKSEKLİĞİN DEĞİŞMESİ


Aladağlar’ın en yüksek dağının Demirkazık’tan Kızılkaya’ya geçişi, emekli Albay Salih Gözen’in dikkati sayesinde gerçekleşiyor. 2007 yılında Albay Gözen, 1950’lerde hazırlanmış bölgenin 1:25,000 ölçekli topografik haritasını incelerken fark ettiği, eşyükselti eğrilerinde belirtilen yüksekliklerdeki, Aladağlar’ın en yüksek doruğunu değiştirecek önemli bir hatayı Harita Genel Komutanlığı’na bildirir.

szt_seyehat_03_nasuh33


Harita Genel Komutanlığı’ndan gelen bilgi Albay Gözen’i teyit edince, Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun daveti üzerine, 2008 Haziran’ında TDF’den ve HGK’dan uzmanlar, söz konusu dağlar üzerinde birlikte kapsamlı bir ölçüm çalışması yaparlar ve Kızılkaya Dağı’nın 3771 metre yüksekliğiyle Aladağlar’ın en yüksek doruğu olduğu resmi olarak ilan edilir.

szt_seyehat_03_nasuh22