Bundan tam 25 yıl önce bu günlerde 7010 metrelik Khan Tengri Dağı’nın ilk Türk tırmanışını gerçekleştirdim ve profesyonel dağcılık kariyerimi inşa edeceğim yüksek irtifa dağcılığına başladım. Üniversite’de okurken karar verdiğim, Türkiye’nin ilk 8000’lik tırmanışını yapan dağcı olma hedefimin ilk adımı olan, yüksek irtifada kendimi ve metabolizmamı tartma imkanı da bulduğum bu tırmanış, hayatımın en önemli dönüm noktalarından biri oldu.

nasuh4

YANA YAKILA ARADIĞIM FIRSAT


Bilkent Üniversitesi’nden mezun olmama çok az bir zaman kala tanıştığım, okulumuzda misafir profesör olarak bulunan ve Leningrad Üniversitesi dağcılık kulübü Club Bars’ın üyesi Dimitri Korotkin’le yaptığımız sohbetler önümde yepyeni, yabancı, ürkütücü ama bir o kadar da cazip bir kapı açtı: Dünyanın en güzel dağlarından biri kabul edilen 7010 metrelik dev Khan Tengri piramidini tırmanmak.

nasuh3

İNSAN AYAĞI DEĞMEYECEK DAĞ


Khan Tengri olağanüstü güzellikte dev bir piramit. Uzaktan ilk gördüğümde de çok etkilenmiştim ve buraya nasıl çıkacağımı düşünmüştüm. Buraya ilk kez gelen Avrupalı dağcı - coğrafyacı Merzbaher, Khan Tengri’yi gördüğünde, “Bu dağın zirvesine insan ayağı hiçbir zaman değmeyecek” diye bağırmış. İlk izlenimde ona hak vermemek elde değil; yaklaştıkça dağın güzelliği karşısında şaşkınlığım ve hayranlığım daha da artmıştı. O güne dek hayatımda gördüğüm en büyük şey olan Khan Tengri’ye dünyanın en güzel zirvelerinden biri denmesi boşuna değilmiş, hele benim gibi üç - dört bin metrelik dağlara alışkın biri için fazlasıyla etkileyiciydi.

dag

TÜRKiYE’DE YÜKSEK iRTiFA DAĞCILIĞI


Türkiye’nin modern yüksek irtifa dağcılığı benim 25 yıl önceki bu tırmanışımla başladı. Benden önce Türkiye’nin 2 tane 7000’lik tırmanışı vardı, 8000’lik denemesi veya planı yoktu. Lenin Dağı’na ve eski adıyla Komünizm yeni adıyla İsmail Somoni Dağı’na tırmanan, Dağcılık Federasyonu eski başkanı Abdülmecit Doğru ve Lenin Dağı’na tırmanan yine Abdülmecit Doğru ve Halil Alpay vardı, her ikisi de rahmetli olmuştu ve 7 yıldır da ülkede yüksek irtifa dağcılığı yapılmıyordu. Bu tırmanışla birlikte, Türkiye’nin uzun zamandır biriken ve bekleyen yüksek irtifa dağcılığı yeniden ve bu kez çok daha dinamik bir şekilde başlamış oldu.

n5

DÜNYANIN EN KUZEYiNDEKi 7000’LiKLER


Khan Tengri, hemen karşısındaki Pobeda dağıyla birlikte dünyanın en kuzeyindeki 7000 metrelik dağlar olmalarından kaynaklı, kötü havasıyla anılan, çok soğuk ve fırtınalı olabilen, alt bölümlerinde çığ riski yüksek, üst bölümü teknik tırmanış gerektiren zorlu bir doruk. Rotası kaya-buz-kar mix tırmanışla çıkılabilen muhteşem bir dağ. Kırgızistan-Kazakistan sınırında yer alıyor. Kırgızların 7010, Kazakların 6995 metre olarak kabul ettiği Khan Tengri, günbatımında büründüğü kızıl rengiyle de çok etkileyici. Kazak ve Kırgızlarca, büyük tanrı anlamına gelen Han Tanrı olarak adlandırılmış.

n6

BİR DAĞCININ GÜNCESİNDEN NOTLAR


Doğrusu ben de düşünüyorum da, Khan Tengri’ye çıkıp çıkmamak çok önemli değil. Neticede performans, antrenman ve metabolizma işi. İyi hazırlanan ve vücudu reddetmeyen her dağcı uygun hava koşullarında çıkabilir, ancak Türkiye’den tek başına kalkıp da buralara gelme kararlılığını ve cesaretini göstermek bence çok daha önemli. Bunu yapmış olmak kendime saygımı artırıyor. Kadayıfı zaten götürmüş durumdayım, bir de Khan Tengri’ye çıkabilirsem, o da kaymağı olacak.

nasuhson