Bugün Babalar Günü, annemizle birlikte bizi var eden ve var ettiği bu dünyadaki bizi bekleyen hayatın zorluklarına hazırlayan, ömür boyu en büyük dayanağımız, en büyük güvencemiz olacak olan babalarımıza atfedilen özel bir gün.  Pek çok ülkede ve kültürde babalara ayrılan özel günler var. En çok bilineni, yüzyılın başlarında Amerika’da başlayan ve bizim de kabul ettiğimiz Haziran ayının 3. Pazar’ı olarak kutlanan bugün. Ancak Avustralya, Yeni Zelanda, Tayland ve Brezilya gibi bazı ülkelerde başka başka tarihlerde de kutlanıyor.

2

ÇOCUKLAR İÇİN

Babalar Günü, babaların ve baba yerine koyulanların, çocuklarının hayatlarına yaptıkları paha biçilemez katkıyı takdir etmek için dünya çapında kutlanan özel bir gün. Bu günde babalık ve erkek ebeveynlik kutlanır, onurlandırılır. Babaların, çocukların yetiştirilmesi, daha sağlıklı ve daha güçlü bir aile ve toplum oluşturulması yönündeki çok önemli rollerini vurgulamak ve anmak için pek çok ülke bugün Babalar Günü’nü kutluyor. Baba yokluğunda baba yerine koyulan baba figürleri, babaların yanı sıra, üvey babaları, kayınpederleri, büyükbabaları, dedeleri ve hatta diğer erkek akrabaları da kapsayabiliyor.

5

AMERİKA’NIN EN KÖTÜ MADEN KAZASI

Babaların özel bir günde anılması fikri ilk olarak çok acı bir olayla gündeme gelir. 6 Aralık 1907’de Batı Virginia’nın Monongah kasabasında meydana gelen bir maden kazasında, 250’si baba 362 madenci hayatını kaybeder. Geride gözü yaşlı yüzlerce eş ve 1000’i aşkın çocuk bırakırlar. Amerika madencilik tarihinin en korkunç kazası olan bu kazada babasını kaybeden 41 yaşındaki Grace Golden Clayton, 1908 yazında, önce kendi babasının, sonra da bu kazada babalarını kaybeden 1000’i aşkın çocuğun babalarının hatıralarının anılmasını ister. Bu anma günü özel bir gün olmalıdır ve o gün sadece babalar hatırlanmalı ve onurlandırılmalıdır. Bu anma etkinliği kabul görür ancak yerel ölçekte kalır ve yaygınlaştırılması düşünülmez.
6555

TEK EBEVEYN BABALAR

Babalar Günü’nün yaygınlaşması, bir başka kadın tarafından sağlanır. Sonora Smart Dodd adlı Spokane kasabasından bir kadın, annesinin, 6. çocuğunu dünyaya getirirken hayatını kaybetmesi sonucunda yalnız kalan ve çocuklarını tek başına yetiştiren babasının anısını onurlandırmak için, 1910 Haziran’ının 3. Pazar’ını seçer. Ertesi yıl yalnızca Spokane’de değil Portland’da da kutlanır. 1915’de Şikago, 1919’da Miami de katılır ve yavaş yavaş Amerika’ya yayılır. 1972’de Başkan Nixon tarafından milli bayram ilan edilir. Yaygın medya araçlarıyla da bütün dünyada kendine yer bulur.

4

EN ZORU ŞEHİT ÇOCUĞU OLMAK

Biri 4, biri 2 yaşında dünya güzeli iki evlada sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum ve baba olmanın olağanüstü dünyasını, eşsiz duygusunu, benzersiz hazzını çocuklarımla yaşamaktan kelimelerle anlatamayacağım kadar büyük keyif alıyorum.

3

Bir şey fark ettim, kendi çocuğum olduktan ve onun babasına nasıl ihtiyacı olduğunu kendi gözlerimle gördükten beridir artık şehit çocukları haberlerine bakamıyorum. Bir ömür boyu neyi kaybettiklerini bilmenin acısını yüreğim kaldırmıyor. En zoru şehit çocuğu olmak. Tüm şehit çocuklarımıza şunu söylemek isterim ki; sizin babanız artık asil ve yüce Türk Milletidir. Sizler, kahraman babalarınızın kutsal emaneti olarak artık Türk Milleti'nin evlatları, baş tacısınız.

Başta kendi babam olmak üzere tüm babalarımızın, baba adaylarının baba olmak isteyenlerin Babalar Günü’nü kutluyorum.