SCUBA’ya yani Aletli Dalışa, kendimi geliştirdiğim pek çok spora olduğu gibi üniversitede başladım. İlk su altı eğitimimi, malesef artık aramızda olmayan, Türkiye’nin sualtı çalışmalarına çok değerli katkıları bulunan sevgili Gökhan Türe’den aldım. Arkasından da 1990’da, Çubuklu Askeri Dalgıç Okulu’nun siviller için açtığı 2 aylık sıkı Kurbağa Adam kursuna katıldım. Daha sonra da PADI’den devam ettim ve Rescue Diver–Kurtarma Dalgıcı sertifikamı aldım.

2

SCUBA’NIN BABASI; JACK COUSTEAU


Bize okyanusların gizemini gösteren, sualtının bilinmeyen mucizelerini tanımamızı sağlayan, hepimizin hayranlıkla izlediği Oscar ödüllü belgesellerin yapımcısı, Fransız Deniz Subayı Jack Yves Cousteau, ortağı mühendis Emile Gagnan ile modern SCUBA aletini üreten ve tüplü dalışı ortaya çıkaran insandır aynı zamanda. Jack Cousteau, deniz yaşamının akıl almaz çeşitliliğini dünyaya gösterdi. Bilinmeyen su altında neler olduğunu, su altı ekosistemini, soyu tehlikede olan su canlılarını ve insan etkisinin bundaki sorumluluğunu gözlemledi ve bütün gücüyle herkese anlattı. Bu konuda yarattığı farkındalık denizlerin korunması için bilinç geliştirdi. Balina avına kota getirdi, kendi ülkesinin nükleer atıklarını Akdeniz’e atmasını engellendi. Yaşadığı dünyaya, aldığından çok çok daha fazlasını vermeyi başarmış ender insanlardandır.

1

SESSiZ DÜNYA


Su altının rengarenk ve sessiz, gizemli ve olağanüstü dünyasını her fırsatta keşfetmeye çalıştım ve Avustralya’dan Kızıl Denize, Fransa’dan Filipinler’e, dünyanın pek çok yerinde dalışlara katıldım.

4

Dünyamızın % 70’inden fazlasını kaplayan denizlere her dalışımda, enginliğine, mucizevi çeşitliliğine, akıl almaz renkliliğine hayran oldum.

5

Bazen de kahroldum, nasıl bu kadar kötülük yapabiliyoruz yaşamın kaynağı denizlerimize diye.

6

Ama sonuçta su altına her indiğimde, her seferinde iyi ki gelmişim dedim. Huzur, macera, merak, öğrenme, eğlence ve keyfi bir arada yaşayabileceğiniz su altının mükemmel dünyasını deneyimlemeyi herkese tavsiye ederim.

7

SCUBA’YI KEŞFEDiN


SCUBA İngilizce’de Self Contained Underwater Breathing Apparatus kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş. Türkçesi, Kendinden Yeterli Sualtı Solunum Aygıtı. Su altında bağımsız ve taşınabilen bir tüpte taşıdığımız basınçlı hava ve/veya gazların ortam basıncına ayarlanarak solunmasını sağlayan sistemi ifade ediyor. Dünyanın her yerinde karşınıza çıkabilecek Discover Scuba programlarıyla, bir dalış lideri kontrolünde, malzemeleri tanıdıktan ve kısa bir eğitimden sonra sığ bir derinliğe deneme dalışı yapabilirsiniz. 14 yaşından büyük herkes üst sınır olmaksızın dalış eğitimi alabilir.

3

SU ALTININ ÖZGÜRLÜĞÜ


Su altında olma hissi, hiç yaşamamış birine tarifi zor bir boyutsuzluk durumudur. Daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir hafiflik hissederiz. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde, dalış esnasında kendi ağırlığımızı ve malzemelerin ağırlığını hissetmeyiz. Bizi komple saran ıslak ve yumuşak bir ortamda, hiç rahatsızlık hissi vermeyen bir akış - süzülüş halinde oluruz. Suyun içinde uçma hissini yaşarsınız. Özgür olma duygusu hissedersiniz. Yerçekimsiz, kıvamlı bir ortamda, 3 boyutlu bir uzayda, 4 yönde sınırsızca hareket edebilme duygusu muhteşem bir özgürlük hissi verir.