2004 yılında 3 arkadaş gerçekleştirdiğimiz Kuzey Hindistan seyahatimizde görkemli Ladakh Festivali’nin ardından Karakurum Dağları’nı aşıp Srinagar’a ulaşmıştık. Srinagar, Jammu ve Kashmir eyaletinin yazlık başkenti ve bölgenin en büyük şehri. Hindistan ve Pakistan arasında büyük siyasi ve askeri sorunlara yol açan ve seyahat edilmesi riskli bir bölge.

1

ÇATIŞMA BÖLGESİNDEN GEÇMEK


Sokaklarında askeri araçların dolaştığı ve silahlı askerlerin her köşe başını tuttuğu Srinagar’a, ünlü Zoji La geçidini binbir güçlükle aştıktan sonra vardık. Güvenlik nedeniyle, geçidi geçmek için gelen bütün araçlar bekletiliyor ve birleştirilerek önlerinde ve arkalarında askeri araçların güvenliği altında yola çıkmalarına izin veriliyor. Zoji La geçidini geçerken, yüzlerce kamyonun ağır toz toprak bulutu altında kalmamak için bütün grubun önünden çıkma iznini almayı başardık. Evvelki günden kalan yoldakileri de teker teker geçerek, zaman zaman yüzlerce metrelik uçurumların
kenarında bir motoru 2 kişi zar zor geçirerek aştık.

5

YÜRÜYÜŞ & YAMAÇ PARAŞÜTÜ


Srinagar, Kashmir Vadisi’nin, yürümenin dışında ulaşımı bulunmayan Vishansar, Nundkol, Tarsar, Gadsar, Satsar gibi  harika yüksek irtifa göllerine trekking ve macera turizminin de başlangıç noktası. Aynı zamanda giderek daha popüler hale gelen tandem yamaç paraşütü uçuşları da buradan planlanıyor. Pir Panjan ve Zabarwan sıra dağlarını, Dachigam Milli Parkı’nı, Dal gölünü ve meşhur Mughal bahçelerini de gökyüzünden seyretmek bambaşka bir deneyim.

2

ZOJi LA GEÇiDi


Zoji La geçidi 3528 m. yüksekliğinde, Ladakh’ın Leh kentiyle Jammu–Kashmir’in Srinagar kentini birbirine bağlayan, Karakurum Dağları arasında büyük zahmetlerle açılmış, yer yer sadece bir tek kamyonun ilerleyebileceği genişlikte zorlu bir geçit. Geçidin zorlu, tehlikeli ve yer yer çok dar yapısı nedeniyle, trafik tek yönlü olarak işletiliyor. Yani bir gün Srinagar’dan Leh istikametine araçlar geçiriliyor, ertesi gün tam tersi, Leh’ten Srinagar’a doğru trafik veriliyor.

4

GEMi-EVLERDE KONAKLAMA


Srinagar’ın en popüler ve mutlaka görülmesi gereken şeylerinden biri, Dal Gölü’ndeki houseboat denilen turistik gemi-evleri. Bu gemi-evler, yüzer ama gezer değiller. Gölün üzerinde yüzer konumda ama karadan sabitlenmiş durumdalar. Dümeni ve yelkeni, motoru olmayan ama tam bir ahşap lüks gemi görünümünde olan bu sıra dışı oteller, harika bir deneyim yaşatıyor turistlere. Her gemi-evde 2 ila 5 yatak odası, banyoları, yemek odası, oturma odası, güneşlemek için üst güverte gibi her tür konfor bulunuyor.

6

ROMANTiK KONAKLAMA


Bu gemi-evlerin hikayesi de oldukça ilginç.
19. Yüzyıl'da bölgede bulunan İngilizler, Kashmir’den arazi satın almak ve kendilerine göre evler yaptırmak istiyorlar. Ancak bugün de geçerli olan yerel yasaya göre yabancılar toprak satın alamıyorlar. Bunun üzerine son derece yaratıcı bir fikirle, Dal Gölü üzerinde, İngiliz aristokrasisi tasarımıyla, yüzen ama hareket edemeyen bu harika gemi şeklindeki ahşap evler üretiliyor. Böylece Avrupalılar, arzu ettikleri evlerine kavuşuyorlar. Bu gemi-evler, bugün bölgeye gelen turistlere sıra dışı hatta romantik bir deneyim fırsatı sunuyor.

3