Yeşil çuha kaplı masada önündeki topa, özel yapılmış uzun sopayla dürter gibi vuruyorsun, vurduğun top gidip köşede ilgisiz duran topa hızla çarpıyor, köşedeki top hareketleniyor, o da gidiyor uzak kenardaki topa hafifçe değiyor, o kenardaki ilgisiz top deliğe giriyor.
Usta bilardocu.
Alkışı alıyor.
Çin, çok üretiyor, ucuza üretiyor, dünya pazarları için üretiyor. Üretim için yeteri kadar insanı, çalışma disiplini, ucuz emeği var ama yeteri kadar petrolü yok. Libya ve Sudan’dan petrol alıyordu. Yüklüyordu tankerlere, Kızıldeniz’den çıkış yapıyor, Hint Okyanusu’na açılıyor, Malezya, Endonezya bölgesindeki adaların arasından geçiyor, Çin Denizi limanlarına geliyordu. Sudan ile Libya’nın petrolü Çin üretim merkezlerinde ucuz emekle birleşiyordu.

* * *

Ne oldu?
Arap baharı oldu.
Kaddafi’yi yok ettiler.
Kaddafi’yi yok edenler; ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Türkiye’yi de “bilardo topu” gibi kullandılar. Türkiye’nin o sıradaki başbakanı Tayyip Erdoğan, ilk gün “NATO’nun Libya’da ne işi var?” diye haklı bir dik duruş yaptı fakat 24 saat sonra Türk savaş uçakları Fransız ve ABD uçaklarıyla birlikte Libya’da Kaddafi’yi devirmek için bomba atmaya başladı.
Libya darmadağın oldu.
Kaddafi öldürüldü.
Çin’in elinde petrol almak için kala kala Sudan kaldı fakat orada da “bilardo topunun hızını ve gideceği yönü ayarlama” ustalığı çalıştı. Din ayrımına dayalı iç savaş çıktı. El Beşir saldırılara başladı. Kan gövdeyi götürdü. Sudan ikiye çatladı. Çin Sudan’dan petrolü tankerlere yükleyip emniyet içinde taşıyamaz oldu.

* * *

Çin ne yapsın?
Yapması gerekeni yaptı.
Denizde üs bölgesini kurdu.
Karada da Myanmar kıyısından Çin’in içine petrol boru hattı döşedi. Böylece Çin petrol tankerleri, ağırlıklı olarak Rusya, İran ve Suudi Arabistan’dan aldıkları petrolü Arakan ve Myanmar üzerinden ülkelerine güvenli ulaştırmanın yolunu buldular. Myanmar, Çin’in dostu 50 milyon nüfuslu bir ülke ve 49 milyon Budist, 1 milyon Müslüman birlikte yaşıyorlardı. Yeniden “bilardo topunun hızını ve gideceği yönü ayarlama’’ atışı başladı. ABD istihbarat örgütleri Myanmar’da 1 milyon Müslümanı kışkırttılar. El altından silah veridiler. ABD, Arakan bağımsız devletinin kurulması için desteği hızlandırdı. ABD’nin derdi Müslümanların bağımsızlığı değildi amacı Çin’in enerji transfer hattına darbe indirmekti. Ülkede Budist Müslüman çatışması başladı. Arakan’ da Müslümanların evleri yakılmaya, kadın, çocuk ihtiyar göçe zorlandılar. Türkiye yine ABD’nin dürttüğü “bilardo topu” durumuna düşürüldü.
ABD’nin bilardo sopası uzun!
Ortadoğu’da!
Müslümanları birbirine vurduruyor.
Myanmar’da!
Müslümanları arkalıyor.
Türkiye’yi yönetenler ise her seferinde; Irak’ta, Libya’da, Suriye’de ve şimdi de Myanmar’da ABD’nin hızını ve gideceği yönü ayarladığı bilardo topu oluyorlar.
Top döne döne deliğe!

Günün sorusu

Babalar ile oğullar!


Kemal Kılıçdaroğlu’nun oğlu Kerem üniversiteyi bitirdi, imkan yaratabilir yurt dışında bir süre çalışır, bedelli askerlikten yararlanabilirdi. Bunu yapmadı. Kısa dönem de olsa askerlik yapmak için önceki gün birliğine teslim oldu. Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal, üniversiteyi bitirdi, imkanı vardı, kullandı yurt dışında bir süre çalıştı, bedelli askerlikten yararlandı. Hangi oğul, babasını zor durumda bırakmamak için doğru davranışı yaptı?