Bozulan, kokan, çürüyeni anlatmak için “cılkı çıktı” derler.  İki kelimeyle çok şey anlatır. Edebiyatımızın “kısa anlatım” ustalarından Ömer Seyfettin, “Efruz Bey” adlı romanında “... asalet teşebbüsleri cılkı çıktıktan sonra Efruz Bey için yapılacak yalnız bir şey kalıyordu...”  diye yazar.
Son 15 yıllık düzen de çürüdü.
Cılkı tam çıktı.
Her yanından dökülüyor.
Mersin’de Mahmut Aslan ve Hasan Aslan adında akraba iki işadamı, kendileri gibi işadamı olan Nejat Gülseven ile “ticari bir anlaşmazlığa” düştüler. Sen haklıydın, ben haklıydım çekişmesi yaşandı.   Aslanlar ortak avukat tuttu.
Mahkemede adalet önünde “hak aramaya” karar verdiler.
Avukat savcılığa dilekçe verdi.
Dilekçede şunlar yazılıydı:
“Müvekkillerim,  Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinmekle birlikte, müvekkillerden Mahmut Aslan geçmişte yerel seçimlerde AK Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmuştur...”
Yani anla diyor.
Aidiyetimize bak.
Biz ‘Tek Adam’ın, adamıyız.
Kanununa bakmayı bırak.
Hakkı, hukuku bir yana koy.
Kararını bizden yana ver.
Vermezsen sonunu sen düşün.
Biz Cumhurbaşkanı ile biriz.
Sen sürülürsün.
Yerinden edilirsin.
FETÖ damgası da yersin.
Hayatın kararır.
Çocuklarını düşün.

* * *

Bu davanın sonu ne olur?
Siz okurlar, merak edin.
Ben size “cılkı çıkan” başka bir “hak arayış” örneğini de buraya yazayım. Bu ikinci örnek de Mersin savcılığına verilen  “cılkı çıkık” dilekçenin yazıldığı hafta yaşandı. Üstelik cılkı çıkmış bu ikinci olay çiçeği burnunda hanım Çalışma Bakanı’nın önünde oldu.
Yaşanan olay şuydu:
3.2 milyon memur var.
Memurlar sendikalılar.
Ayrı ayrı sendika seçmişler.
Memur-Sen.
Türkiye Kamu- Sen.
Birleşik Kamu-İş.
KESK.
Bu 4 memur sendikası, 3.2 milyon memuru ve 2 milyon memur emeklisini temsil ediyorlar. 2018-2019 yıllarında memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılmasını istedikleri artışları açıkladılar. İstekler yeni Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun başkanlık yaptığı toplantıda masaya getirildi.
Her sendika taleplerini sıraladı.
2018 için yüzde şu kadar zam.
2019 için yüzde şu kadar artış.

* * *

Bu 4 memur sendikası içinde Memur-Sen, iktidar partisi AKP’ye yakın. Onun görüşlerini her ortamda savunuyor, destekliyor. Her ortamda AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ı destekliyor.
Cılkını çıkardı.
Memur- Sen, maaşlara ve diğer kalemlere istediği artışların yanında ayrıca “sadece bizim sendikaya üye olan memurlara 2 ikramiye verilmelidir” talebinde bulundu.
Yani ayrım yap.
Kayırma yap.
Kollama yap.
Torpil yap.
Diğer sendika üyesine 1 ikramiye ver, bana üye memura 2 ikramiye ver.
Niçin?
Aynı aidiyetiz.
Gör bizi.
Diğer sendikalara üye memurlar, onları bırakıp bize gelsinler.
Sizce bu sözleşme ne olur?
Nasıl bağlanır?
Hangi istekler kabul edilir.
Siz merak edin.
Çiçeği burnunda yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Bismillah diyerek başladığımız görüşmelerde anlaşmaya varmayı temenni ediyorum...” dedi.
Düzenin cılkı çıktı!