İsrail’in “tanıdık” demesi ABD’nin de onaylaması sayılır. Dünya, son 50 yıldır bu ikilinin Ortadoğu’da birlikte “bölüp –parçalayıp- yöneterek” yeni haritalar çizdiğine tanıklık ediyor. Tanıma adımı, İngiltere, Fransa, Finlandiya, İtalya, İspanya, Almanya’dan da gelir.
Barzani referandum yaptı.
İkinci İsrail kuruldu.
İkinci İsrail’in kurulması, ikinci Filistin’in de doğmak için “Ortadoğu’nun ana rahmine düşürülmesi” anlamını taşır. Bilerek, isteyerek, tanıyarak İsrail’in parasal gücü ve lobi gücüyle yeni Filistin için adım adım yürünür. Yıpranmış, bitmiş Barzani’ye, Yaser Arafat’ın “zalimin zulümden mazlumu kurtarıcı” rolü oynatılır.
2-3 yıla kalmaz.
Gaziantep’e füze yağar.
Diyarbakır’a havan iner.
Görünürde Amerikan, Alman, Rus yapımı fark etmez; füzeler ile havanları birileri atıyordur ama arkasında MOSAD vardır. Türk savaş uçakları da karşılık verir, Erbil bombalanır.  İkinci Filistin böyle doğar. Yunanistan ile Ermenistan İkinci Filistin halkına “gıda-giyecek- çocuklara mont yardımı” gönderir. Kim bilir? Bir bakarsınız Davos’ da bir toplantı olur, İsrail’in Başbakanı o sırada kim ise  “van minit…” diye söze girip  “Siz, Osmanlılardan beri zavallı insanların nasıl öldürüleceğini iyi bilirsiniz”  diyerek kalkıp salonu terk eder.
Böyle sahneler kurgulanır.
Dünyaya seyrettirilir.
İkinci Filistin meyve verir.

*  *  *

Esip gürleme.
Kuru öfke.
Gece ansızın geliriz deme.
Bunlar günü kurtarır.
Geleceği kucaklayamaz.
Arşivi tarayanlar sayıp sıralıyorlar: Barzani’yi kongrenize davet ettiniz, alkışlatıp “seninle gurur duyuyoruz” diye bağırttınız. Barzani’ye güç verip Irak’ın bütünlüğünü parçalayacak düşüncesiz adımlar attınız.  Beklentiniz; “Barzani liderliği Kuzey Iraklı Kürtleri Türkiye’ye katacak”  boş hayaliniz  üzerineydi.
Beklenti kof çıktı.
Boru hattı vanasının mili ile Habur’un kapı kolu elinizde kaldı.
Kapatsan kayıptasın.
Açık tutsan ayıptasın.
Şu hengamede  Ortadoğu bataklığında  “ansızın geliriz” demek; ikinci Filistin’in doğmasına ebelik yapmak değilse nedir? Barzani de zaten kendini Yaser Arafat yapabilmek için “bir gece gelmenizi”  bekliyor olmalı.

*  *  *

Bugünleri hesaplayacak;  Iraklı Kürtleri, ABD ile İsrail’in desteğindeki Barzani’nin elinden kurtaracak planınız, programınız, stratejiniz, adım adım varılacak hedefiniz olmalıydı. Olmadı, “yanıldık” diye dizinizi döverek bizi düşürdüğünüz duruma bakın:
Iraklı Kürt vatan istiyor.
Türkler karşı çıkıyor.
İsrail destek veriyor.
Barzani ve ailesini değil Iraklı Kürtleri, ABD ile İsrail’in elinden kurtaracak ve “Irakta Türkmen’i- Kürt’ü- Arap’ı  kardeş yapacak” bir yol, yöntem, strateji olmalı. Devlet  adamlığı bu stratejiyi yapabilen demek.
Uyanın!
İkinci Filistin doğuyor!

Günün sorusu

Bakan arpalığı!


CHP Milletvekili Murat Emir, “bakan yardımcıları ne iş yapar” diye merak etti. Araştırdı. Hiçbir iş yapmadıkları, bakan yetki verirse bazı konularda  iş yapmış göründükleri fakat çoğunlukla da boş boş oturduklarını saptadı. Bakan yardımcılığına bir ihtiyaç yok iken her birine ayda 15 bin 562 lira ve yılda hepsine toplam 3 milyon 548 bin TL ödendiğini gördü. Bu tablo karşısında iktidar partisinin buluşuyla; boş oturup ayda 15 bin TL’den fazla maaş verilen (halkın vergilerinden) sistemin adı “bakan arpalığı mı, iktidar besiciliği mi” olmalıdır?