Avrupa Araştırmacı Gazetecilik Ağı (European İnvestigative Collaborations) diye haber sitesi var. Araştırmacı gazeteciler orada toplanmışlar.  Destekleyicileri arasında Avrupa’nın önde gelen yayın kuruluşları Der Spiegel, L’Espresso,  El Mundo,  Romanya Araştırmacı Gazetecilik Merkezi’ne bağlı The Black Sea de bulunuyor.
Takibe almışlar gemicikleri!
Sürekli yazıyorlar.
Önce “Türk Başbakanı Binali Yıldırım’ın çocuklarının en az 11 kargo gemisi ve Hollanda’da 7 gayrimenkulü var. Gemiler Hollanda’da kurulu şirket üzerinde görülüyor” diye haber yapmışlardı. Hollanda ise referandum sırasında bizim Aile Bakanı’nı polis köpekleriyle taciz etmişti. The Black Sea internet sitesinin gazetecileri, ben izne çıktığım gün, bu sefer de iktidar partisi AKP’ye yeniden Genel Başkan seçilenTayyip Erdoğan’ın oğlu ile kardeşinin sahibi olduğu gemi filosunu, Azerbaycan petrol şirketi SOCAR’a sattıklarını haber yaptı.
Ne iş!
SOCAR, PETKİM’i almıştı.
Gemicikleri niye aldı?
Diye düşünmüştüm.
Açıklama mutlaka yapılır.
Doğrudur.
Ya da yalandır denir.

*  *  *

İzinden döndüm.
Aradım, bulamadım.
Açıklama olmamış.
Gemicikler baharatlı konu.
Kulaklar sağır.
Gözler kör!
Sanki böyle bir satış yapılmamış. Oysa haberde ayrıntılar çok net şöyle yazılmıştı: 7 Eylül 2016 tarihinde SOCAR’a ait ve Dubai’nin vergiden muaf serbest bölgesinde kurulu ama merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan SOCAR Logistics  adlı şirket, Azerbaycan vatandaşı İham Gadimzade adına Malta’da Milagress, Caminero, Prover, Blue Lace Star ve Planeo adlarında 5 yeni şirket kurdu. 2016 Aralık ve 2017 Ocak aylarında bu 5 şirket, Erdoğan Ailesi’nin gemilerini tek tek satın aldı ve gemilerin adlarını şirket adlarıyla aynı olacak şekilde değiştirdi.  Satışın değeri ve anlaşmanın ayrıntıları kamuya açıklanmadığı için bilinmiyor.  Kamuya açık Malta  şirketi kayıtlarında herhangi bir kredi devir bilgisi bulunmuyor.  Bu demek oluyor ki eğer  SOCAR, Erdoğan Ailesi’ne (oğlu ile kardeşinin sahip olduğu şirkete) bir ödeme yaptıysa peşin olarak yapmış.

*  *  *

Şimdi diyeceksiniz ki:
Alan almış.
Satan satmış.
Haberi yazan yazmış.
Sağır sultan duymuş.
Sana ne oluyor?
Bana şu oluyor: PETKİM, 81 milyon Türk vatandaşının malıydı. Ham petrolden petrokimya ürünleri üretiyordu. Petrokimya ürünlerinde dışa bağımlılığın sıfırlanarak Türkiye’nin pahalı dış alımlarla ütülmemesi için kurulmuştu. Özelleştirme furyasıyla 2007 yılında  Azerbaycan şirketi SOCAR, önce PETKİM’in yüzde 25’ini elinde tutan TURCAS adlı Türkiye şirketinin hisselerini, sonra blok satışla yüzde 51’lik devlet hisselerini en son da kamuda kalan yüzde 10’luk hisseyi satın aldı. Ve PETKİM’in yeni yatırımlarla büyütüleceğini, 6-7 milyar dolar yeni yatırımlar yapılacağını ve Türkiye’nin dışarıdan pahalı petrokimya ürünü ithal etmesine gerek kalmayacağını açıklamışlardı. PETKİM, bu cilalı laflarla SOCAR’a  ucuza gitmişti.
Verilen sözlere ne oldu?
PETKİM, satılırken yıllık petrokimya ürünü kapasitesi 1.5 milyon tondu, 7 yıl sonra bugün sadece 1.6 milyon ton. Demek ki, PETKİM satılırken verilen sözler tutulmamış. Ve Türkiye’nin petrokimya ürün ithalat faturası hep büyüyerek yıllık 6 milyar dolara kadar çıkmış. Türkiye plastik mamulün kilosunu 4.97 dolardan ithal ederken, kendi ürettiği plastik mamullerin kilosunu ancak 2.65 dolardan ihraç ederek “ütülen ülke olmaktan” kurtulamamış.

*  *  *

SOCAR, PETKİM’i ucuza aldı.
Gemicikleri kaça aldı?
SOCAR diye yazılıyor.
SOKAR diye okunuyor!