Geçen hafta çarşamba gününden bu yana ülkemizde gündem, Barzani’nin referandumunu bile unutturan yeni vergi zamları oldu. Ülkede yaşayan herkesin cebini ilgilendiren ve cepteki paraları azaltacak yeni torba yasa tasarısı Meclis’e sunuldu, haklı olarak büyük bir tepki oluştu. Nasıl oluşmasın ki? Üç hafta önce vergi indirimi yapacağız diyeceksiniz, sonra indirim deyip bindirim yapacaksınız. Yeni torba yasa tasarısının ayrıntılarına baktığınızda; ülkemizdeki bütçe disiplininin gelecekte de sağlanamayacağına ilişkin beklentilerin olduğunu net bir şekilde görmekteyiz. Torba yasa tasarısı ile 2018 yılında oluşacak bütçe açığı da dikkate alınarak vergi zamları konulduğunu görmekteyiz.

Limonataya ÖTV son anda önlendi

Ülkemizde yıllardan bu yana kolalı gazozlardan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmaktadır. Aşağıda son üç yılda hükümetin kolalı gazozlardan aldığı ÖTV tutarlarını dikkatinize sunuyorum:

02szt09c_ist_izm_ant_ank_son

Maliye’ye kolalı gazozlardan aldığı yukarıdaki ÖTV tutarları yetmemiş olacak ki meyveli gazozlar da ÖTV kapsamına alındı ve yüzde 25 ÖTV getirildi. Tasarının 81. maddesi ile ÖTV kanununun ekinde yer alan (III) sayılı listenin; (A) cetveline Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 2202.10.00.00.12 GTİP numarasında yer alan “Meyveli Gazozlar” isimli mal eklenerek meyvalı gazozların, 2202.10.00.00.19 GTİP numarasında yer alan “Diğerleri” isimli mal eklenerek enerji içecekleri ve meyve suyu özelliği göstermeyen çeşitli içeceklerin (limonatalar hariç) Özel Tüketim Vergisi’nin kapsamına alınması amaçlanmıştır.
Hükümete minnet duymamız gerekmektedir. Son anda limonatayı ÖTV dışı bırakması büyük bir lütuf olmuştur. Yoksa ev hanımlarının başı Maliye ile derde girecekti.
Meyvalı gazozlara yüzde 25 ÖTV getirilmesi ile beraber, bir de bu ÖTV’li tutar üzerinden KDV de hesaplanacağı gerçeği karşısında, meyveli gazozların fiyatının yükseleceğini söylemeye gerek yok sanırım.

Fahiş Emlak Vergisi matrah takdirlerine ‘dur’ deniliyor


Siz değerli Sözcü okurlarının çok yakından bildiği üzere; 2018-2019-2020 ve 2021yıllarında geçerli olacak arsa ve arazi birim metrekare değerleri Belediye Takdir Komisyonlarınca “nedensiz ve fahiş” olarak belirlenmişti. Biz de gazete olarak yüzde 300’den yüzde 700’e varan artışları belgeleri ile ortaya koymuştuk. Hükümet yazılı ve görsel basındaki bu haberleri ve vatandaşların taleplerini dikkate alarak yeni torba yasa tasarısında, belki de tek olumlu değişiklik olarak aşağıdaki düzenlemeyi yapıyor.
Bu tasarının 41’inci Maddesi ile, Emlak Vergisi Kanunu’na aşağıdaki geçici 23.madde eklenmiştir. Buna göre: “Takdir komisyonlarınca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin yüzde 50’sinden fazlasını aşması durumunda, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınır. Takip eden 2019, 2020 ve 2021 yıllarında 29’uncu madde kapsamında bina ve arazi vergisi matrahları ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri bu şekilde belirlenen değerler üzerinden hesaplanır.”
Ayrıca, Emlak Vergisi Kanunu’na eklenen geçici maddede; emlak vergi değeri veya asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri esas alınarak uygulanan vergi, harç ve diğer mali yükümlülüklerde de bu düzenleme ile belirlenen değerlerin dikkate alınacağı belirlemesi yapılmıştır.
Bu düzenleme tasarının kanunlaşması ve kanunun Resmi Gazete’de yayımı ile beraber yürürlüğe girecektir.
Hükümeti, milyonlarca Emlak Vergisi mükellefinin çığlığını duyup, konuyu çözüme kavuşturduğu için kutlamak gerekmektedir.