Günümüz Türkiye’sinde, Atatürk’le ilgili her şey yok edilmeye çalışılıyor.
Atatürk ve zaferleri ders kitaplarından önemli oranda çıkarılırken, bazı densiz yobazlar da Atatürk heykellerine ve büstlerine saldırmaya devam ediyor!
Atatürk döneminin önde gelen gazeteci-yazarı Falih Rıfkı Atay’ın dediği gibi;
“Nemiz varsa, bağımsız bir devlet kurmuşsak, hür vatandaş olmuşsak, şerefli insanlar gibi dolaşıyorsak, yurdumuzu Batı’nın, vicdanımızı ve kafamızı Doğu’nun pençesinden kurtarmışsak, şu denizlere bizim diye bakıyor, bu topraklarda ana bağrının sıcaklığını duyuyorsak, her şeyi Büyük Atatürk’e ve onun zaferlerine borçluyuz.”
Vicdanı olan bunu kabul eder ama ne yazık ki Atatürk karşıtlığı tavan yapmış durumda...

* * *

Bilindiği gibi Atatürk, Ankara’daki “Orman çiftliğini” başkenti ağaçlandırmak ve örnek üretim birimleriyle halka bir park, hayvanat bahçesi, piknik gibi hizmetlerinde kullanılmak üzere ‘şartlı’ olarak bağışlamıştı.
Çiftlik, Gazi Üniversitesi tarafından TOKİ’ye devredildi. TOKİ de Atatürk’ün ‘şartlı miras’ olarak bağışladığı yeri bir “mirasyedi” zihniyetiyle Amerika Birleşik Devletleri’ne sattı. ABD, 88 milyon dolar ödeyerek satın aldığı belirtilen bu arazide büyükelçilik binası inşa edecek.
Ankara Mimarlar Odası, Atatürk’ün vasiyetine uymayan bu satışı yargıya taşıdı.
Mahkeme, Atatürk’ün şartlı verdiği bu arazi için “Satışı yasa dışıdır, kanunsuzdur” derse ABD ciddi bir devlete hiç yakışmayan biçimde kanunsuzluğun tarafı olacaktır.
Peki, Amerika ne yapmalı?

* * *

Bu olayı, ülkemizin önde gelen yurtseverlerinden olan TÜTAV (Türk Tanıtma Vakfı) Başkanı bilge kişi Kemal Baytaş’a sordum. Ortaya ilginç bir fikir atarak şöyle dedi:
“ABD bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli. ‘Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve 20’nci yüzyılın büyük lideri olarak tarihe geçti. ABD yüce Atatürk’ün şartlı bir bağışının karşı tarafında olmayı arzu etmiyor. Onun hatırasına hürmeten bu alım-satımdan vaz geçiyoruz’ diye bir bildiri yayınlamalıdır.
ABD böyle güzel bir jest yaparsa Türk halkının gönlünü fetheder... Ve bu olay Türkiye’deki Atatürk düşmanlarına büyük bir darbe olur.”
Amerika Birleşik Devletleri bunu yapar mı? Tarihe ve büyük devlet adamlarına gerçekten saygısı varsa yapması gerekir!

CHP neden iktidar olamıyor? (3)


Gazeteci arkadaşım Coşkun Bel, CHP yönetiminin halkla neden sağlam bir diyalog kuramadığını, gönderdiği mesajla şöyle anlatıyor:
“CHP neden iktidar olamıyor?” başlıklı yazınız üzerine ben de şunları söyleyeceğim:
Sizin de önsözünü yazmış olduğunuz “Sağlıkta Kırmızı Alarm” adlı kitabım basıldığı zaman okuyan bir profesör arkadaşım:
‘Coşkun Bey, elinize, bilginize, beyninize sağlık. Bu çok önemli bir kitap. Ben bir tıp doktoruyum, bugüne kadar sağlık sorunları konusunda böyle bir kitap yazıldığını görmedim. Siz bu kitabı başta Ana muhalefet Partisi Genel Başkanı olmak üzere bazı CHP milletvekillerine ve CHP’li Belediye Başkanları’na gönderin. İktidara geldiklerinde bu kitaptan çok fayda görürler. Kitapta çevre ve sağlık politikaları hakkında önemli tavsiyeler, uyarılar ve çözüm önerileri var’ demişti.
Ben de, bu tavsiyeye uyarak başta CHP Genel Başkanı olmak üzere, şahsa imzalı olarak 20 isme gönderdim. Kitapları alınca arayıp teşekkür edeceklerini düşünerek cep telefonumun numarasını da imzaladığım sayfaya yazdım.
Ne yazık ki, aradan aylar geçmesine rağmen hiç arayan olmadı. Bir kuru teşekkür alamadım. CHP’nin medya ve halkla ilişkileri böyle işte... Üzücü değil mi? Nasıl iktidar olmayı umuyorlar acaba?”

Tebessüm

Sakıncalı liman!


Malûm, gemiciler çapkın olur. Her limanda bir sevgiliye sahip oldukları anlatılır.
Bizim Temel, geminin birinde kaptan olmuş. Her limana girmeden önce güzel kokular sürer, iyice hazırlıklar yapar, çok şık giyinir ve gemiyi rıhtıma yanaştırıp karaya fırlarmış...
Ancak... Limanın birinde girdiklerinde Kaptan Temel’in dışarı çıkması şöyle dursun, kamarasından hiç çıkmadığı ve kapıyı da içeriden kilitlediği görülmüş.
Bunun sebebini merak edip telefonla soran ikinci kaptana durumu şöyle açıklamış:
“Bu limanda karım oturur!”

GÜNÜN SÖZÜ

Ekilmeyen bir tarla nasıl ürün vermezse, okumayan bir toplum da adam olmaz!

10karikatur30cm