Vatandaş da, turizmciler de 10 günlük uzun bayram tatilinden memnun!
Peki, Avrupalı turistler nerede? Avrupa ülkelerinden turist gelmeyince döviz de gelmiyor ve devletin döviz açığı büyüyor!
10 günlük bayram tatili ülke turizmi için sadece “Aspirin tedavisi” oldu. Kısa bir süre ağrı geçecek ama hastalık yerinde kalacak.
2015 yılında 35.5 milyon yabancı turist gelmiş, 25.4 milyar dolar turizm geliri elde etmiştik. Bu rakam geçtiğimiz yıl 14.2 milyon dolara geriledi.
Yerli turistin çoğalması esnafı biraz sevindirir ama ülke ekonomisine fazla faydası olmaz.
Ekonomi yazarımız Murat Muratoğlu’nun cuma günkü yazısında dediği gibi “Parayı sağ cebimizden alıp sol cebimize koymuş oluruz.”
Döviz kazanmamız için ülkeye yurt dışından turist gelmesi gerekiyor. Döviz açığımız ancak böyle kapanır.
Altın yumurtlayan tavuk olan turizmimizi batıran, turizmi bilmeyen siyasilerin kötü yönetimidir.

* * *

Bodrum, Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerinden biri... Belediyeler, mevcut imkânlarıyla bir şeyler yapmaya gayret ediyor ama devlet desteği olmayınca işler güçleşiyor.
Bodrum Gündoğan’da yeni yapılan iki küçük butik otel var.
Polpo ve Musty... Bunlar deniz kıyısında yan yana ikiz butik otel ve lokanta...
Musty’nin sahibi Muhittin Erdoğan’ı göremediğim için onun görüşlerini alamadım. Polpo’nun sahibi Ercan Turaman’la turizmi konuştum.

* * *

Ercan Turaman, gidişattan memnun değil... “Bana öyle geliyor ki, önümüzdeki yıl, bu yılı da arar hale geleceğiz.” diyor ve ekliyor:
“Allah’a şükür biz durumumuzu kurtarıyoruz ama önemli olan turizmin genel durumu... Avrupalı turist gelmiyor. Eskiden devamlı olarak Gündoğan’da yaşayan yabancılar vardı. Mesela Heredot Sitesi... İngilizlerden oluşuyordu. 50 civarındaki İngiliz aileden, sadece ikisi kaldı. Hollandalıların oturduğu Afrodit ve Troya Siteleri vardı, yüzde 70’i evlerini satarak memleketlerine döndü.. Bunlar ülkemize çok döviz bırakıyorlardı.”
“Neden gittiler?”
“Savaş var diye kaçtılar... Suriye savaşı onları korkuttu. Siyasi ortamın gerginleşmesi de onları endişeye sevk etti.”
“Kaçış devam ediyor mu?”
“Evet... Gündoğan’ın Tercüman Evleri’nde İsviçreli bir aile oturuyor ve siteyi çok seviyorlardı. Onlar bile evlerini satıp gittiler. Bodrum yarımadasında yaşayan yabancı ailelerin sayısı yüzde 50 azaldı, seneye yüzde 25’e düşer... Yabancılar, ülkelerinde kazandıkları paraları burada harcıyorlardı. Yazık oldu!”

Bir dost uyarısı daha!


Okurlarımdan sürekli mesaj geliyor. Özellikle belediyelerden çok sayıda şikâyet var.
Yerel yönetimlerdeki başarı, halkla diyalog, vatandaşın nabzını tutmak partilere iktidarın yolunu açar. Bunun bilincinde olan partiler daima kazanmışlardır.
Zaman zaman, bu mesajlardan bazılarını yayınladığım zaman bunu düşmanlık sanıyorlar. Oysa hatalarını düzeltmeleri için onlara dost uyarısı yapıyorum, anlamıyorlar!

* * *

Aşağıdaki mesaj adını, yerini, telefonunu bildiren bir mahalle muhtarından geldi:
“Ben Bursa’da Çekirge Mahallesi’nin muhtarıyım. Her bayram, yılbaşı ve resmi tatillerde Beşiktaş Belediye Başkanlığı’ndan 20 x 20 ebadında özel kargo ile tebrik kartı gelir. 10 küsur lira masrafı var.
Ben, ülkenin çeşitli illerindeki muhtar arkadaşlara telefonla Beşiktaş Belediyesi’nden tebrik kartı gelip gelmediğini sordum. Herkese geliyormuş!
Beşiktaş Belediyesi’ni defalarca telefonla arayıp teşekkür ederek, bu kadar masrafa gerek olmadığını, bana kart göndermemelerini rica ettim ama hâlâ gönderiyorlar!
Türkiye’de 55 bin muhtar var. Masrafı siz düşünün. (550.000 TL). Coşkun Alıntaş, Bursa, Osmangazi, Çekirge Mahalle Muhtarı (coskunalintas@gmail.com)

Tebessüm

Şaşırtıcı benzerlik!


Aşağıda nakledeceğim fıkra sosyal medyada dolaşıyor:
Arap turist, ilk defa geldiği Türkiye’de tanıştığı bir adama:
“Sizin memleketiniz nasıl bir yerdir?” diye sormuş. Adam anlatmış:
* Bizde yolsuzluk hırsızlık değildir.
* Rüşvet helâldir, çalmak normaldir.
* Dolandırmak sanattır, kapkaç mubahtır.
* Taciz vaz geçilmezdir. Şiddet erkeklik işaretidir.
Arap turist iki yanına bakmış, eğilip adamın kulağına fısıldamış:
“Ne kadar da bize benziyorsunuz!”

GÜNÜN SÖZÜ

Kader, er veya geç, her liderin yaptıklarının bedelini önüne koyar!

aaaaaaaaa