Geçtiğimiz hafta teknoloji ve eğlencenin devleri çok ilginç haberlerle dünya basınını meşgul ettiler. Biz ne yazık ki organik hoşaf gibi tuhaf işlerle meşgul olduğumuzdan farkında bile değiliz dünyanın ne yöne evrildiğinin. Üstelik işin acıklı tarafı biz de bu trende kendimize yer bulabilirdik bu kez.
Bu köşeden defalarca yazdım, kişisel olarak da yakından ilgileniyorum “Streaming” yani çevrimiçi medya yayını işiyle.
Şu an tam farkında değiliz ama televizyon izleme alışkanlıklarımız ve yöntemlerimiz birkaç yıl içinde tamamen değişecek. Hayatımıza yeni giren teknolojileri erken “evlat edinen” biri olarak benim izleme alışkanlıklarım değişti bile. Daha önce yazdığım gibi artık Digiturk üyeliğimi bitirmeyi veya en azından paketlerimi ciddi ölçüde değiştirmeyi düşünüyorum bile.

08disney

KENDİ KANALINI KURACAK

Geçtiğimiz hafta iki dev Disney ve Apple önemli iki adım attı.
Disney’in adımı daha net ve kesindi. Disney, yılsonu itibarıyla Netflix’te yayınlanmakta olan içeriğini geri çektiğini açıkladı. Ardından da 2019 yılından itibaren kendi kanalını kurup iki ayrı plan dahilinde yayına başlayacak. Bunun, en azından kısa vadede ABD için yayıncılığın tarz değiştirmesini ve kablolu platformları tehdit edeceği bir gerçek. Apple ise zaten Apple Tv isimli ürünüyle insanları bu servisleri sorunsuzca ve tek bir cihazdan müthiş bir arayüzle takip etme imkânı verdiği için oyunda erken yer aldı. Ama geçen hafta sessiz sedasız attığı bir adım beni onun da kendi içeriğini üretme aşamasına gelebileceğini düşündürdü. Apple geçtiğimiz hafta James Corden’in televizyonda yayınlanan Late Night Show içinde yaptığı ve ünlü birini otomobile atıp sohbet ettiği formatı özel bir seriye dönüştürerek Apple Müzik içinde yayınladı. Bu içerik önceki gece Türkçe altyazılı olarak bizim için de yayınlandı. Çok ciddi bir bütçe ile çekilmiş olan ve ilk konuğun Will Smith olduğu ilk bölüm belki Corden’in en iyi içeriklerinden biri değildi ama bu adım bana gelecek için Apple’ın başka şeyler düşündüğünün sinyalini verdi.
Üstelik Apple Tv ile ciddi bir donanım üstünlüğü de mevcut. Bize gelince, iktidar reyting sistemini kendi amaç ve yaşam tarzı bakışına göre şekillendirmeden önce içerik üretiminde yani dizi sektöründe bırakın bölgemizi, dünyanın hiç ummadığımız köşeleri için bile parlayan bir yıldızdık. Hatta bir ülke için en önemli şeylerden biri olmuş ve diziler müthiş bir ihracat kalemine dönüşmüştü. Yani bugün çevrimiçi yayın yapacak platformlara içerik satan gözde bir ülke olacaktık.

KALİTE İYİCE DÜŞTÜ

Ama ne yazık ki reyting sistemindeki değişiklik ve kriterlerin şehirden kasabaya kaydırılması sonucu dizilerimizin kalitesi iyice düştü. Ve artık eskisi gibi küresel pazarda kendine yer edinecek Muhteşem Yüzyıl gibi işlerin çıkmasının önü kesilmiş oldu.
Blu Tv ve Puhu elinden geleni yapıyor. Blu Tv, Masum ile ve Puhu, Fi dizisi ile dikkat çekmeyi başardı. Kârlılık açısından tutunabilecekler mi bilmiyorum ama Avrupa ve Arap dünyasına içerik sağlayan ülke olma fırsatını kaybettik. İnternetin hayatımızı kökünden değiştirdiği bu dünyada, birçok insan için yegane eğlence kutusu olan televizyonumuz da payını alıyor. İçeriğin bir kez daha teknoloji dünyası için kral olduğunun altını bir kez daha çizen bu gelişme bakalım bizim hayatlarımıza tam olarak ne zaman yansıyacak.

Elon Musk: Yapay Zeka K. Kore’den daha tehlikeli”


Dünya bir krizin daha eşiğinde. Kuzey Kore ve ABD arasındaki giderek yükselen tansiyonu hepimiz merak ve biraz da korkuyla izliyoruz. Umarım son sözü silahlar söylemez. Ama bu kriz tüm yoğunluğuyla sürerken ABD’nin önemli vizyonerlerinden Elon Musk (Tesla otomobilleri, SpaceX) çok ilginç bir açıklamayla gündeme geldi. Dota 2 isimli video oyununun 24 milyon dolar ödüllü turnuva gecesine sürpriz bir şekilde katılan Musk, yapay zeka ile ilgili endişe verici açıklamalar yaptı. Musk, 1 milyar dolar bütçe ile başlattığı yeni girişimi OpenAI yani Açık Yapay Zeka ile ilgili yaptığı bu açıklamada şirket için yazılan yapay zeka yazılımının ilk işinin satranç gibi oyunlarda dünyanın en iyilerini yenmesi olduğunu belirtti ve yazılımın oyunu binlerce kez oynayarak öğrendiğini, kendini mükemmel hale getirdiğini bu gelişimi herhangi bir alana uyarlaması halinde önü alınamaz bir güce dönüşebileceğini ve Kuzey Kore’den daha tehlikeli olabileceğini belirtti.

08zeka

Yapay zeka uygulamaları yayılmadan resmi düzenlemelerin yapılmasının kritik olduğunu vurgulayan Musk hemen aklıma (Tabii ki) Terminatör filmini getirdi. Filmde, SKYNET isimli şirketin yazdığı yapay zekanın yönettiği robotlar dünyayı ele geçirmişti. Ve Elon Musk’ın satranç örneği bile ne kadar ciddi bir bıçak sırtı halin üzerinde oturduğumuzun göstergesi gibi.…