Amerikalılar son birkaç haftadır heyecanla pazartesi günü gerçekleşecek olan tam güneş tutulmasına hazırlanıyor. O kadar heyecanlılar ki dün New York’un müthiş fotoğraf ekipman mağazası B&H’te güneş tutulması gözlüğü satın alma kuyruğu vardı.
İşin eğlencesi bir tarafa, bu tam tutulma bir yandan da temiz enerji için bir sınav olacağa benziyor.
California’da bulunan ve 19 bin megawat güce sahip olan güneş panelleri tam tutulma sırasında muhtemelen zorlanacak.

SANTRALLAR DEVREYE ALINACAK

Sistemin başındakiler aylardır bu tutulma için çeşitli felaket senaryoları ve simülasyon planları üzerinde çalışıyorlar. Tam tutulma sırasında 19 bin megawvatlık gücün 5 bin 600 megavatlık bölümünün tamamen çevrimdışı kalması bekleniyor. Bu beklendik kararma sırasında doğalgaz ve hidroelektrik santral güçlerinin devreye alınması planlanıyor. Ancak bu ciddi ve hassasiyet gerektiren bir operasyon. Güneş enerjisi panelleri devreden çıkarken destek ünitelerin güç kesintisine yol açmadan ve sistemi aşırı yüklemeden devreye alınması gerekiyor. Aynı şekilde güneş yeniden gülen yüzünü gösterirken destek elektrik santralleri devreden çıkarken güneş panellerinin yeniden dikkatle devreye alınması gerekiyor.

GELECEK İÇİN ÖNEMLİ DENEME

ABD’nin elektrik gücünün yüzde bire denk gelen bölümünü destekleyen güneş panellerinin yokluğu ciddi bir kriz yaratacak gibi durmasa da bu, gelecek için çok önemli bir deneme olacak. ABD gibi gelişmiş ülkeler temiz enerjiye çok ciddi destek veriyorlar ve her gün biraz daha verimli kullanıyorlar güneşi.
Bizse...… Biz beton seviyoruz biliyorsunuz gerisi de pek umurumuzda değil...

Drone zengin hobisi olmaktan çoktan çıktı


Drone sahibi olma sevdası dalga dalga yayılıyor. Kulüpler kuruluyor, sosyal medyada drone fotoğraflarını beğenmelere doyamıyoruz. Öğrendiğime göre Dji’ın sadece bir dağıtıcısı (Birden fazla var ve durum biraz karışık) ayda beş bin DJI ürünü satıyormuş. Yani bu iş zengin hobisi olmaktan çoktan çıktı. Ve artık insanlar drone ile fotoğraf ve video tekniklerini geliştirmek için çeşitli yollar deniyorlar. Çünkü amatör dronelardaki kameralar öyle akıl dışı teknik özelliklere sahip değiller. Ancak doğru ışığı, doğru açı ile yakalamayı başardığınızda müthiş sonuçlar yakalayabiliyorsunuz. Çünkü ışık çok geldiğinde cihazın diyaframı otomatik olarak açıp kapaması özellikle video çekerken çok tatsız görüntülere yol açıyor. İşte tam bu noktada filtreler devreye giriyor. Yaklaşık iki yıldır drone ile uçuş yapıyorum. Bu sorunu en çok da günbatımında yaşıyordum. Önce Çin’den ucuz filtreler getirttim. Ama istediğim sonucu alamadım. Bir süredir Polarpro markasını keşfettim. Ve yazışmalarımız sonucu taa ABD’den test edip yazmam için filtrelerini yolladılar. PolarPro Cinema Series Vivid Collection sinema filtre paketinden 3 adet ND filtre çıkıyor. Her biri günün ayrı bölümü için düşünülmüş.
En yoğun olan karlı günlerde de faydalı oluyormuş. ND filtreleri bir anlamda lense güneş gözlüğü takmak gibi düşünün. Böylece diyafram sürekli kısılıp açılmıyor ve daha akıcı görüntüler elde ediyorsunuz. Görmüş olduğunuz fotoğrafı geçen hafta DJI Phantom 4 Pro drone’uma PolarPro ND4 filtre takarak çektim. Sonuç gerçekten çok etkileyici. Evet, Pamukkale’nin tarihi de en az PolarPro kadar etkileyici! Drone sahibi olanlar bu filtre setine mutlaka sahip olmalı.