TEKNOLOJİ yazmak aslında sürekli gördüğümüz örneklerinde olduğu gibi sıkıcı olmamalı. Ben kendi adıma elimden geldiğince renklendirmeye, denediğim teknolojik ürünleri hayatın içine sokmaya çalışıyorum.
İşte iPhone 8 için de böyle farklı bir şey yapmak istedim. İzlediğimiz kadarıyla Apple, iPhone 8’i tanıtırken en çok kamera üzerinde durdu. Zaten tasarım olarak 7’den arka cam kaplama dışında bir değişiklik taşımayan cihazın en önemli gelişmesi farklı portre modları, daha iyi düşük ışık performansı ve video alanında yaşadığı değişikliklerdi.
Tabii ki daha iyi işlemci, (A11 Bionic) iOS 11 ile gelen olumlu özellikler bir yana büyük çoğunluğunuzun kamerayı merak ettiğini biliyorum. Hele de Portre modunun alt başlığında yer alan değişik modları.

TEST ETMENİN EN GÜZEL YOLU

iPhone 8 ve 8 Plus çok güzel portre seçeneklerine sahip. Doğal Işık, Studio Işığı, Kontur Işığı, Sahne Işığı ve onun siyah beyaz versiyonundan oluşan seçeneklerden oluşuyor. Kameranın daha iyi bir işlemcisi var ama fiziksel özellikleri iPhone 7 Plus ile aynı. Ve yaklaşık bir ay içinde çıkmasını beklediğimiz iPhone X (On) versiyonunda olduğu gibi iki lensinde de optik görüntü sabitleyici yok ne yazık ki. Ve kamerayı test etmenin en güzel yolu, eline alıp hayatın içine atlamak olduğundan ülkenin en güzel portrelerinden biri olan Sıla Gençoğlu ile denemek istedim bu modu.

s
Lafı uzatmaya gerek yok, sonuç gerçekten gördüğünüz gibi çok etkileyici. Özellikle kontur ışığı modu gün ışığında çok güzel sonuç verdi. Arka planın tamamen siyaha dönüştüğü sahne ışığı modu ile reklamlardaki gibi çekim yapmak çok kolay değil. Arka plan ne kadar kalabalık olursa o kadar güzel sonuç alınıyor. Bu modlar ne yazık ki ön kamera ile yani özçekim modunda kullanılamıyor.

SANİYEDE 240 KAREYE ÇIKABİLİYOR

Fotoğraf performansı gerçekten çıplak gözle fark edilecek düzeyde artmış. Video modları 4K 30 kare/sn’ye kadar destekliyor. Ağır çekimde 720p çözünürlüğe inerseniz saniyede 240 kareye kadar çıkabiliyorsunuz. Artık kablosuz şarj özelliği de gelmiş bulunuyor ve bunun için ayrı bir şarj cihazı satın almanız gerekiyor.
Hoparlörlerin sesi yüzde yirmi artırılmış ve bu güzel bir gelişme. Telefonun işlemci gücü en çok artırılmış gerçeklik içeren uygulamalar açılınca kendini iyice belli ediyor. Hiç tıklamadan, takılmadan masanızın üzerinde robotlar savaşa girişiyor. Ya da Ikea mobilyanızı salona yerleştiriveriyorsunuz. Ancak… İşte o ancak bölümü belki de bu kez ABD’de neden Apple Store’ların kapısında kuyruk olmadığını anlatan “Ancak”…
iPhone 8 Plus, arkasındaki cam kaplaması dışında 7 Plus’ın aynısı. Keza 8 de öyle. Ve bu tasarım, piyasaya çıktığı gün hepimizi etkileyen tasarım artık gözümüzde yaşlanmış bir tasarım. Üstelik 8 Plus, 7 Plus’tan daha kalın ve ağır.

OLED iPhone X ile birlikte gelecek


Rakipleri gibi OLED ekranı olmayışı artık bir sıkıntı. OLED ekran iPhone X ile birlikte gelecek ve fiyatı 6 bin liranın üzerinde. Bir de eski telefondan yeni telefona veri aktarırken yaşadıklarımı hiç sevmiyorum iOS’ta. Ben yüzlerce Gigabyte datayı iTunes ile aktarıyorum her seferinde. Çünkü iCloud ile tüm kotam bitiyor. Ne Wifi şifrelerim, ne programlar ne de indirmiş olduğum şarkılar yeni cihaza geçti. Yedekleme sonrası hepsini yeniden indirdi telefon. Keşke Apple da Samsung gibi Smart Switch tadında bir uygulama yapsa.
Sonuç olarak eğer 7 serisi kullanıyorsanız bekleyin derim. Ama 6 veya altında bir cihaz kullanıyorsanız dünyanız değişecektir.