Apple yine yapacağını yaptı. Bu yıl ilk kez karşılaştığımız bir “ilk” ile akıllı telefon pazarında yine dengeleri kendi lehine çevirmeyi başardı. Ekonomik anlamda gelişmeyi iPhone X (On) piyasaya çıkınca anlayacağız ama en azından çok uzun sayılabilecek bir süredir ilk kez herkes bir Apple cihazı konuşuyor. E konuşulmayacak gibi de değil. Apple birçok ilk ile çıkıyor karşımıza bu cihazla. Mesela yıllar sonra ilk kez OLED ekran kullanmaya başlayacak Apple. Ve bu ekranı gerçekten deli gibi merak ediyorum. Apple, bu tarz teknolojilere geç adapte olar ama adapte olduğu zaman da fark yaratır. Firmanın OLED ekran yorumunu çok merak ediyorum.
Çok sevdiğim, mükemmel çalışan parmak izi tanıma sisteminin tamamen kaldırılıp yerine getirilen yüz tanıma sisteminin mesela gece uyurken telefonu açmaya çalışırken çalışıp çalışmayacağını, araçta kullanırken cam aparatına takıp navigasyonla adres ararken her seferinde açmak için yüzümüze çevirmemiz gerekip gerekmeyeceğini çok merak ediyorum.
Çift optik görüntü sabitleyiciye sahip arka kameraları ile düşük ışık performansını çok merak ediyorum. Ama öte yandan ABD’de 3.800 civarına satılacak olan bir cihazın ülkemizde 6.099 lira olmasını sağlayan vergi sistemi garabetinin insanlar üzerinde yaratacağı etkiyi de merak ediyorum. iPhone X, muhtemelen uzun zamandır en çok konuşulan ama ulaşılamayan bir cihaz olarak piyasaya çıktığı anda bir arzu nesnesine dönüşecek.

11cep

Bundan her çantaya lazım


Çantasında DSLR kompakt kamera, akıllı telefon ve seyahate çıktığında bu ekibe bir de GoPro ekleyen biri olarak uzunca bir zamandır taşınabilir batarya bağımlısı olarak yaşıyorum.
Ve genellikle bu bataryaları şarj etmeyi unuttuğum için ilk kullanımdan sonra çantamda elimi attığımda, suyu kesik tıslayan bir muslukla karşı karşıya kalmış gibi oluyorum. Ama TP-Link’in yeni 20100 mAH kapasiteye sahip taşınabilir bataryası bu süreci benim için değiştirdi. Maşallah öylesine geniş bir kapasitesi var ki mesela iPhone 6s’i 8.7 kez, Galaxy S7’yi 5.7 kez, iPad Pro 9,7’yi 2.3 kez şarj edebiliyor. Ki bu benim için seyahatte en az üç gün şarj etmeden yola devam anlamına geliyor. Üstelik çok da hızlı şarj ediyor. Bu büyük kapasitesine rağmen boyutlarının küçük olması da önemli bir avantaj. Kesinlikle çok tavsiye ederim.

11batarya

GoPro 6 almaya değer mi?


GoPro heyecanla beklenen yeni aksiyon kamerası Hero 6’yı piyasaya sürdü. Tasarım açısından birebir aynı olan kamera birçok kullanıcıda hayal kırıklığı yarattı. Her ne kadar aralarında dağ gibi fark var gibi görünmese de özellikle yarı amatör kullanıcılar için bazı işleri çok kolaylaştıracak özellikler var. Öncelikle Hero 6 yeni bir işlemciye sahip ve çok hızlı. Hero 6 maksimum 4K saniyede 30 kare video çekebilirken Hero 6 4K 60 kare/sn video çekebiliyor. Bu da çok daha iyi yavaş oynatma performansı getiriyor. 1080p kayıt seçerseniz 240 kare/sn’ye kadar çıkılabiliyor ki bu gerçekten çok iyi bir yavaş çekim performansı sağlıyor. Özellikle sıradışı sporlar çekenler için bu müthiş bir gelişme. Bu performansı GoPro’nun kendi geliştirdiği GP1 isimli işlemci sağlıyor. Optik görüntü sabitleyici geliştirilmiş. Ve en önemlisi hızı artırılan Wi-Fi bağlantısı artık görüntülerin daha hızlı aktarılmasına olanak tanıyor. Ancak müthiş yavaş çekim kabiliyeti dışında eğer profesyonel video çekimleri yapmıyorsanız şu anda indirimde olan Hero 5 de işinizi görecektir diye düşünüyorum. GoPro heyecanla beklenen yeni aksiyon kamerası Hero 6’yı piyasaya sürdü. Tasarım açısından birebir aynı olan kamera birçok kullanıcıda hayal kırıklığı yarattı. Her ne kadar aralarında dağ gibi fark var gibi görünmese de özellikle yarı amatör kullanıcılar için bazı işleri çok kolaylaştıracak özellikler var. Öncelikle Hero 6 yeni bir işlemciye sahip ve çok hızlı. Hero 6 maksimum 4K saniyede 30 kare video çekebilirken Hero 6 4K 60 kare/sn video çekebiliyor. Bu da çok daha iyi yavaş oynatma performansı getiriyor. 1080p kayıt seçerseniz 240 kare/sn’ye kadar çıkılabiliyor ki bu gerçekten çok iyi bir yavaş çekim performansı sağlıyor. Özellikle sıradışı sporlar çekenler için bu müthiş bir gelişme. Bu performansı GoPro’nun kendi geliştirdiği GP1 isimli işlemci sağlıyor. Optik görüntü sabitleyici geliştirilmiş. Ve en önemlisi hızı artırılan Wi-Fi bağlantısı artık görüntülerin daha hızlı aktarılmasına olanak tanıyor. Ancak müthiş yavaş çekim kabiliyeti dışında eğer profesyonel video çekimleri yapmıyorsanız şu anda indirimde olan Hero 5 de işinizi görecektir diye düşünüyorum.

11gopro