DSLR dünyasının yıllardır hakim iki markası var Nikon ve Canon. Artık özellikle aynasız dijital kamera döneminde başka markalar da kendilerini kabul ettirmeyi başarsalar da bu baskınlığa ulaşamadılar. Hele DSLR video pazarında Canon’un özellikle EOS 5 serisi ile yarattığı dominant hava yıkılamaz gibi görülüyordu. Ancak Sony bu fikri yıkmayı başardı. Özellikle gece çekimlerindeki başarısı benim gibi 25 yıllık bir Canon hayranı ve sempatizanının bile aklını çeldi. Ancak profesyonel seviyedeki fotoğrafçıların başka bir marka kameraya dönmesi ciddi bütçeler anlamına geldiği için firmaların bu dönüşümü göze aldıracak teknik yenilikler ile karşımıza çıkması gerekiyor. Sony şimdi yeni amiral gemisi A9 ile fotoğrafçıların aklını çelmeye hazırlanıyor.

SANİYEDE 20 KARE ÇEKİYOR

Aynasız, tam çerçeve 24.2 MP CMOS sensör süper hızlı ışık okuyabildiği için deklanşör tamamen sessiz çalışabiliyor. Ama asıl heyecan hızda. A9 saniyede 20 kare fotoğraf çekebiliyor. Üstelik bu 20 kareyi de yeni geliştirdiği otomatik netleme takip sistemi ile görüntüyü sürekli netleyerek yapıyor. Bu, özellikle spor karşılaşmaları veya belgesel çeken fotoğrafçıların çok hoşuna gidecek bir özellik. Üstelik fotoğraf çekerken sanki mekanik deklanşörü varmış gibi davranıyor ve görüntü vizörde siyaha düşmüyor. Yani görüntülediğiniz objeyle bağlantınız kopmuyor.
Rakamlar, örnek fotoğraflar müthiş görünüyor ama bu ülkenin vatandaşları olarak bizim önümüzde vergi ve kur engelleri nedeniyle fiyatı ne yazık ki hayli yüksek.

08sony

NET FLİX'TEN İK YERLİ YAPIM GELİYOR!


Hatırlarsanız geçen hafta yeni nesil televizyon izleme alışkanlıklarımızla ilgili yazmıştım. IP TV’ler ve OTT’ler artık hayatımızın bir parçası olmaya başlıyor. Bu iki kavramı kapalı bir network üzerinden yayın yapan platformlara IPTV, internet üzerinden yayın yapan platformlara Over The Top anlamına gelen OTT deniyor. Mesela Tivibu bir IP tv. Netflix ise bir OTT. Tıpkı Puhutv ve Blutv gibi. Ve şimdi Netflix yeni hamlesiyle OTT’lere olan ilgiyi arttıracağa benziyor.
Netflix, yaklaşık 8 ay önce anons ettiği ilk yerli yapımı için imzaları attığını duyurdu geçen hafta.

08netflix

UZUN DİZİLERE NEFES

Bu benim gibi OTT’leri ve Netflix’in küresel önemini bilen insanlar için çok önemli bir haber.
Geçen perşembe bu haber için özel bir davet düzenlendi ve dedikodu yapmak gibi olmasın ama (Ki sanırım oluyor) uzun süredir bu kadar çok oyuncunun katıldığı davet görmedim. Büyük isimler bir yana, dizide rol beklentisi olan isimlerin heyecanını görüntülerde görmek de davetin ilginç bir notuydu. Netflix’in bu hamlesinde ülkemizden 2 yapım şirketi ile ortak ilerleyeceğini açıkladı. Ancak henüz yapımın detayıyla ilgili başka bir bilgi yok.
Bu hamlenin kısa ve uzun vadede iki etkisi olacağını düşünüyorum. Birincisi eğer Puhutv’nin Fi-Çi-Pi serisi gibi başarı elde edilirse daha büyük kalabalıklar Netfilx izleme deneyimiyle buluşacak.
Yine bu iş başarılı olursa uzun vadede Türk dizi sektörü için bir nefes ortamı oluşacak. Son birkaç yıldır yerli dizi sektörü reyting sisteminin de etkisiyle henüz adı tam konmamış bir kriz yaşıyor. Teknolojinin sunduğu bu imkan Ay Yapım gibi büyük bir ismin Puhutv ile attığı adımı paraya çevirme şansı sağlarsa sektör için önemli bir umut olacağa benziyor.
Kendi adıma Netfilx gibi küresel bir devin yerli üretim yapacak olmasını çok ciddiye alıyor ve destekliyorum.