Bence bu başlık gerçekten ünlemi anasının ak sütü gibi hak ediyor. Açıkçası bu haber uzunca zamandır okuduğum en şaşırtıcı ve o derece de korkutucu bir haber.
ABD’nin Iowa Eyalet Üniversitesi asistan profesörlerinden Austin Stewart, insanlar için tüketilmek üzere yetiştirilen hayvanların hayatlarının biraz daha iyileşmesi ve bu konunun küresel ölçekte tartışılır hale gelmesi için bu projeyi tasarlamış. Projeye göre tavuklara tuhaf görünümlü sanal gerçeklik gözlükleri takılıyor. Ve hayvanlar bu sayede kendilerini daracık, yüzlerce tavuk ile bir arada adım atamadıkları bir ahır yerine açık havada dolaşıp sosyalleştiklerini düşünüyorlar.
Stewart, gözlüğe bir de mikrofon ve hoparlör yerleştirmiş.
Bunlar da hayvanların iletişim kurmalarına olanak sağlayacakmış. Ayrıca çok yöne hareket edebilen yürüyüş bantları hayvanların gerçekten hareket etmesine de olanak sağlayacakmış.

9rahsan1

Dünya basını hafta boyu projenin gerçek olup olmadığını tartıştı.
Tabi ki proje tamamen gerçek değil. Bu gibi geleceğe projeksiyon tutan projelerin önemli iki görevi var. Birincisi teknolojinin gelebileceği boyuta bizleri hazırlamak ve alıştırmak. Diğeri de -ki bence bu çok daha değerli- teknoloji haberlerinin çekiciliğini canlı hayvan ticaretinin tatsız şartlarına dikkat çekmek amacıyla kullanmak.
Zaten projenin yartıcısı Austin Stewart da bunu yalanlamıyor. Ama eğer gerekli bütçeyi bulursa projesini gerçekleştirebileceğinin de altını çiziyor.
Her şey bir yana bu haberi sırf teknolojinin hayvanların hayatlarını kolaylaştırmak için kullanılabileceği konusunda fikir verdiği için bile sevdim.

iPhone 8 dedikoduları tam gaz


Eğer gelenek bozulmazsa yılın son çeyreğinde yeni iPhone 8 ile tanışacağız. Tabi ki dedikodular şimdiden ayyuka çıkmaya başladı bile. Ve enteresan ki her kaynaktan neredeyse aynı dedikodular geliyor. Sizler için bu dedikoduları toparlayayım dedim.
- Genellikle cihazın arkasının da cam kaplı olacağı yönünde dedikodular var. Bu özellik çok şık ama cihaz yere düştüğünde hasar riskini artırdığı için çok hoşuma gitmiyor doğrusu.
- Biliyorsunuz iPhone 7 ve 7 Plus çıktığında en çok stereo kulaklık çıkışının kaldırılmasına ağlaşmıştık. Çünkü en basiti müzik dinlerken cihazı bir yandan şarj etmek mümkün olamıyordu. Bunun için ekstra ve yan sanayi aparatlar satın almak gerekiyordu. Şimdi bu çıkış geri gelmiyor ama kablosuz şarj desteği ile sorun çözüleceğe benziyor.

9apple

-Ana ekran düğmesi olmayacağı ve parmak okuyucunun telefonun arkasına yerleştirileceği belirtiliyor ki bence bu tatsız bir haber. Ama bir umut daha önce çok dedikodusunu duyduğumuz ekran üzeri parmak okuyucunun üretime yetişmesi.
-Yine sızıntılara göre çift kamera güncel plus versiyonundaki gibi yatay değil dikey yer alacak ve bu da yerleştirilmiş gerçeklik olarak adlandırılan üç boyutlu nesnelerin, kameranın görüntülerine embed edilebilmesi şansını tanıyacak. Bu hem oyunlar, hem eğitim hem de eğlence amaçlı yepyeni bir dünyanın kapılarını açacak bir gelişim olarak da tanımlanabilir.
-Ön kameranın da yüz tanıma ve üç boyutlu çekim olanağı sağlayabilen 3D çekim kabiliyeti olacağı söylentiler arasında.
Her şey bir yana, artık 2014’ten beri kullanılan tasarımın değişmesini en çok isteyenlerdenim sanırım. Ancak sızıntılarda tasarımın ana hatlarının korunacağı göze çarpıyor. Tabi bunların tamamı dedikodu.