Milletçe yorgunuz. Evet mi hayır mı diye diye bahara ruhlarımız yorgun giriyor. Ama bugün kendimizi biraz toparlayıp neşelendirmek için güzel bir nedenimiz var: “Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan!”

Biliyorum neşe dolacak çok sebep bulamıyorsunuz ama bulmak gerek, hayatımızı anlamlandıran bizi bugünümüze getiren Atatürk’ümüzün armağanlarının hakkını vermek gerek.

“Ahh nerede o eski bayramlar” çağında yaşadığımızı biliyorum ama bu ruhu yeniden canlandırmak bize düşüyor.

YABANCILAR DAHA HEVESLİ

Bugün ilginç bir şekilde küresel yabancı şirketlerin 23 Nisan’ı kutlamak konusunda Türk şirketlerinden daha hevesli olduğunu gözlemliyorum.
Teknoloji devi iki şirket Apple ve Google 23 Nisan’ı adeta bizden önce kutlamaya başladılar.

06tim

Apple, Tim Cook’un büyük jestiyle erkenden kutladı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı.

Twitter’dan paylaştığı Türkçe mesaj binlerce retweet aldı. Mesaja eklediği şirin fotoğraflar ise Apple Türkiye’nin çocuklara verdiği iPhone cihazlarla çekilen fotoğraflardı.

Google ise geleneksel olarak yaptırdığı ve Doodle adını verdiği özel gün logosunu ilk kez bir Türk tasarımcıya tasarlattı. Google’ın verdiği bilgiye göre Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Çizgi Film bölümünden mezun bir genç sanatçı olan İpek Konak gördüğünüz neşeli “Doodle”ı tasarlamış.

Tabi ki bu küresel şirketlerin sevdası Türkiye’nin milli bayramları değil. Bu ülke onlar için küresel ölçekte genç ve dinamik bir pazar.
Ürünlerini iştahla tüketiyoruz.

Ama ne yazık ki sadece tüketiyoruz.

Çocuk bayramında asıl konsantre olmamız, asıl konuşmamız gereken konu bu. Google, Apple, Microsoft aklınıza gelen tüm küresel devler kendi ülkelerinde daha çocuk yaşta kod yazma konusuna konsantre olunması, gençlerin birer yazılım ustası olarak yetişmesi için müthiş bir çaba ve para harcıyorlar.

Ama bizde bu kimsenin umurunda değil. Ne yazık ki gençlerimiz, çocuklarımız artık yaşadıkları bölgelerde sadece imam hatip seçeneği ile karşı karşıyalar. Çocuğunu imam hatip lisesine göndermek isteyen aileler bu özgürlüklerini nasıl rahat yaşıyorsa çocuğuna modern çağın gereksinimlerini verecek okulları bulmakta o kadar zorlanıyor.

06google

ÇOCUKLARIN YÜZÜ GÜLSÜN

Bu işin şakası yok. Hayatımızı artık teknoloji yönlendiriyor. Tarımdan trafiğe her alanda teknolojik altyapı kullanıyoruz. Ve üretmiyoruz.
Güncel eğitim sistemi ile de yakın bir zamanda bu alanda ihtiyaç duyduğumuz nitelikli beyinlerin yetiştirilmesi adına bir adım atılacağa benzemiyor.
Bugün konuşmamız gereken budur. Ama biz aylardır ülkenin tüm meselelerini sandıklara kapatıp evet- hayır peşinde koştuk. Umarım bu karamsarlığımı giderecek gelişmeler yaşarız da çocuklarımızın yüzünün güldüğü, ellerinde Atatürk fotoğrafları, Türk bayrakları ile neşe içinde koşuşturduğu bayramlarda onlara buruk buruk bakmayız.