Yeni müfredata göre yazdırılacak kitaplarla eğitimde köklü değişiklik 2018-2019 öğretim yılında olacak. Müfredat tartışılırken, ulusal bayramların okullarda kutlanmayacağı, ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın (TEOG) kaldırılmasıyla ilgili talimatı gündeme oturdu.
Dün de, eğitim yönetmeliğinin “Milli Bayramlar, Belirli Gün ve Haftalar” bölümünden 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın çıkarıldığı, dolayısıyla, bu bayramların artık kutlanmayacağı gündeme geldi.

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Konuyu Talim ve Terbiye Kurulu yetkililerine ve bazı okul yöneticilerine sordum, durum farklı. Milli bayramlar, belirli gün ve haftalar arasında öteden beri yer almıyor. Yani, değişen bir şey yok. Konuştuğum Talim ve Terbiye Başkanlığı yetkilisi de konuyu araştırdıktan sonra şunları söyledi:
“Ulusal ve resmi bayramlar ile mahalli kurtuluş günlerinde yapılacak tören ve kutlamalar yönetmelikte yer alır. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde tekrar yer verilmiyor. Öteden beri böyledir.”
İki okul yöneticisiyle konuştum, onlar da milli bayramların ayrı, belli gün ve haftaların ayrı ayrı kendilerine bildirildiğini, dolayısıyla bayramları kaldırma diye bir durumun olmadığını belirttiler.

DEĞİŞİKLİĞİN PERDE ARKASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEOG’un kaldırılması”nı istedi. Öğrenci merkezi sınava girmeyecek, ortaokulda aldığı notlara göre okullara yerleştirilecek. Böyle bir düzenlemenin altında yine imam hatip liseleri var. Eğitimcilerle konuştuğumda şunları anlattılar:
“İmam hatip ortaokul ve liselerinin sayısı ihtiyacın çok üzerinde olmasına rağmen, öğrenci sayısını artırmak için Anadolu lisesini kazanamayan öğrenci, sınavsız olarak imam hatiplere alınıyor. Dolayısıyla başarı oranı düşük öğrenci alındığı için imam hatip ortaokulu öğrencisinin Anadolu liselerine geçişte puanı düşük oluyor. Belli başlı Anadolu imam hatiplerin dışındaki öğrencilerin üniversiteye girişte de başarı oranı alabildiğine düşük. Şimdi yapılmak istenen imam hatip ortaokulu öğrencilerine yüksek not verdirmek. Böylece, not ortalaması yüksek olan öğrenci köklü Anadolu liselerine, fen liselerine rahatlıkla girecek. Böylece imam hatip mezunlarının, başarı oranı yüksek okullara giremediği imajı da yıkılmış olacak.”

AKP DÖNEMİNİN SINAVLARI

Cumhurbaşkanı “TEOG kaldırılsın” dediği için başta AKP’ye yakınlığı ile bilinen öğretmen sendikası, Milli Eğitim’le artık “ortaklık” yapan ve bakanlığın üzerinden önemli ölçüde gelir elde eden dini vakıf ve dernekler de “Evet. Bu sınavlar kaldırılsın” diyecektir. Bundan şüpheniz olmasın.
AKP’den önce de sınav yapılıyordu. Fen liseleri, Anadolu liseleri, devlet parasız yatılılık sınavı da bunlardan bazılarıydı. Genelde başarılı olan öğrenciler Fen ve Anadolu liseleri sınavına katılıyordu. AKP döneminde bütün okulların adı Anadolu lisesi yapıldı. Eğitimin kalitesi artırılmadı ama bütün öğrencilerin sınava girmesini zorunlu kılan sistem de AKP döneminin eseridir.
Hatırlatalım AKP döneminde önce Ortaöğretim Kurumlar Sınavı (OKS) getirdiler. Bunu “reform” diye anlattılar. Bakan değişince sistemi de değiştirdiler, yerine Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirildi. Buna da “reform” dediler. Bakan değişti, “Böyle sistem olmaz” denildi ve bu kez Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) getirildi. Bu düzenleme yapılırken de “Eğitimde büyük reform” sözlerini ağızlarından düşürmediler.

TEOG KALDIRILIR MI?

Cumhurbaşkanı TEOG’un kaldırılacağını söyleyince, tabii ki bu konuda çalışmalar yapılacaktır. Aslında, müfredat değişikliğiyle birlikte hem TEOG, hem de üniversiteye yerleştirme sınavında bazı düzenlemeler gündemdeydi. Açıkçası bu çalışmalar hiç de bitmez. Ancak, her çalışma merkezi sınavdan daha iyi bir sistem olmadığını ortaya koyuyor.
İşin içine imam hatip liselerindeki başarı oranını artırmak gelince durum farklılaştı. Siyaset “sınav kaldırılsın” diyor ama bilimsel araştırma yapılmadan, mevcut sistemin yerine daha iyi bir sistem bulunmadan sınavlar kaldırılırsa çocuklarımıza yazık ederler... Bu yıl o sınavların kaldırılması da zor ve siz sınava hazırlanmayı ihmal etmeyin.
Ne olur eğitimi, siyasete feda etmeyin beyler...