Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Belediyelere yönelik en önemli şikayet konusu imar uygulamalarıdır. Ortalıkta dolaşan imar hikayeleri o kadar rahatsız edici ki hepimizin içini döndürüyor. Bu müthiş bir sıkıntı. Adalet duygusunu da sarsıyor” demişti. Yıllarca belediye başkanlığı yapan Özhaseki bunları boşuna söylemedi. Kadir Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa ettirilmesinin altında da yine imar değişiklik taleplerinin olduğu biliniyor.
İstanbul’u bırakıp, bu kez Eskişehir’e uzanalım. Eskişehir’i Türkiye’nin yıldızı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, belki de en zoru başaran isimlerden biri... Büyükşehir Belediye Başkanlığı CHP’de ama 45 üyeli belediye meclisinde 26 üye AKP’li, 18 üye CHP’li, bir üye ise MHP’li... Yani mecliste çoğunluk AKP’nin elinde... İstediği kararı çıkartabilecek oy sayısına sahip...

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI

Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP Genel Başkanı seçilmesinden sonra Harun Karacan da AKP Genel Başkanı Yardımcısı oldu. Bu göreve gelmesinin hemen ardından AKP’li üyelerin çoğunlukta olduğu belediye meclisinde, şirketine ait “Az gelişmiş konut alanı” niteliğindeki arsayı “akaryakıt ve servis istasyonu alanı” yaptırdı. Yıllardır hiçbir akaryakıt alanı talebi geçmeyen mecliste, böyle bir plan değişikliği açıkçası şok etkisi yarattı.
CHP’li Tepebaşı Belediyesi de, kamu alanı da dâhil hiçbir alan için akaryakıt istasyonu talebini olumlu sonuçlandırmamıştı. CHP’li üyelerin ret oyuna rağmen AKP’li üyelerin oy çokluğuyla “Karacan Otomotiv Anonim Şirketi”ne ait konut alanı akaryakıt istasyonu alanı olarak değiştirildi. Bir günde değeri 40 kat birden artmış oldu.

Oysa Büyükşehir Belediyesi, “Tepebaşı ilçesi sınırları içinde bulunan Karacan şirketine ait konut alanına isabet eden parselin alanının ticari statü kazanmasının kamu yararına bağdaşmadığı, birbirine yakın iki kavşak arasında ve kavşağın çıkış noktasına yakın bir konumda yer alan akaryakıt ve servis istasyonu olarak planlanmasının telafisi mümkün olmayan trafik kazalarına ve can kayıplarına neden olacağına” da dikkat çekti. Plan değişikliğine konu alanın bulunduğu bölgede yeterli akaryakıt istasyonları da var. Üstelik yer seçimi kriterleri açısından elverişsiz bir alanda plan değişikliğiyle, akaryakıt istasyonu planlamasına da ihtiyaç da bulunmuyor. Başkanlık, “akaryakıt istasyonu olarak planlanmasının uygun görülmediği” görüşüyle, dosyayı İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderdi.

belge-2 İşte o belge...


BAŞKAN KATILMADI

18 Eylül 2017’de İmar ve Bayındırlık Komisyonu toplandı. Kararda, plan değişikliğinin oy birliğiyle kabul edildiği belirtildi. Ancak kararı incelediğimizde daha garip bir durumla karşılaşıyoruz.
7 üyeli komisyonun o gün yapılan toplantısına Başkan İnşaat Mühendisi Tuncer Köküer, üyeler Hüseyin Erdemir ve Erdoğan Aydoğmuş katılmadı. Karar belgesini incelediğimizde Başkan Vekili Nuri Temizsoy ile Hasan Doğru’nun imzası var. Ali Cebeci ve Hızır Ayık’ın imzaları da bulunmuyor. Bu durumda iki üyenin imzasıyla “oy birliği”yle kararının geçtiği nasıl yazılıyor?
Dahası, kararın belediye meclisinde oylandığı sırada da Tuncer Köküer yine yoktu. AKP’li Meclis 1. Başkanvekili Yeminli Mali Müşavir Ahmet Yapıcı da AKP’nin Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan yardımcısının şirketine dudak uçuklatan rant sağlayan plan değişikliği öncesinde salonu terk etti etmesine ama kalanların oyları kararı geçirtmeye yetmişti.

belge-1BÜYÜKERŞEN’DEN VETO

Salt bir kişinin mülkiyetinde diye çevresindeki konut alanlarını da etkileyecek şekilde ticaret alanı statüsü kazanmasının kamu yararına aykırı oluşu sebepleri ile meclise Büyükşehir Belediyesi’nin olumsuz görüşüyle sevk edilen plan değişikliğine CHP’li üyelerin karşı çıkması sonuç getirmedi. AKP’li üyeler tarafından genel başkan yardımcısına rant sağlayan bu değişikliğin veto edileceği, meclis başkanlığına o gün vekalet eden Aydın Ünlüce tarafından belirtildi ve bu tutanağa da geçirildi. Büyükerşen, pazartesi günü kararı veto edecek ve ekim ayında konu yeniden görüşülecek. Meclis, kararında ısrar ederse belediye, idare mahkemesinde dava açacak.
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, iki yıl önce Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yine tartışmalı bir istasyon açmıştı. Genel Başkan Yardımcısı olmasının hemen ardından böyle bir girişimde bulunuyor. Tabii “Yalnız AKP milletvekilinin şirketi için yapılmadı” denilmesin diye üç akaryakıt istasyonu daha karara eklendi.
Bakan Mehmet Özhaseki rantlardan yakınıyor ama bakanlığı tarafından birilerine rant sağlayacak plan değişikliklerini de sürdürüyor
-----------------------------------

KARACAN NE DİYOR?

Harun Karacan’ın arsasının değeri AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla 40 kat artar Karacan’ın avukatı Süleyman Uçar, imar değişikliğiyle ilgili şunları söyledi:

“Merkezi Eskişehir'de olan şirket, 1990 yılından beri akaryakıt istasyon işletmeciliği yapmaktadır. Habere konu arsanın mülkiyeti uzun yıllardır müvekkil şirkete ait olup ticari alan yapılması ile ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediyesine usulüne ve gerekli prosedüre uyularak başvuru yapılmıştır. Bu gündem maddelerinin birisi müvekkil şirkete ait olmak üzere toplam dört akaryakıt istasyonu ile ilgilidir. Diğer üç akaryakıt şirketinin talebi de müvekkil şirketin talebi ile aynıdır. Nitekim dört akaryakıt istasyonunun imar değişikliği talebi de Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmiştir. Herhalde  imar değişikliği talebinde bulunmuş diğer şirketlerin sahipleri arasında CHP ve başkaca partilerin mensubu olanlar da vardır.”

Milletvekili ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan’ın açıklaması da işte bu…