Bakanlar Kurulu’na güvenlik birimleri tarafından brifing veriliyordu. Dönemin Devlet Bakanı Kamran İnan, devlet aleyhine faaliyet gösterenlerin sayısını sordu. Bakanlar Kurulu’nda 205 bin kişilik bir liste olduğu telaffuz edildi. İnan da, kitabında “Resmi bilgilere göre 205 bin hainimiz olduğunu” belirtti. Daha sonra karşılaştığı dönemin Genelkurmay Başkanı, “O zaman verilen rakamlar, şimdikilerin yanında çok mütevazı kalıyor” dedi.
Son yıllarda ülkemizi içten, dıştan yıkmaya çalışanların sayısı hiç de az değil. Türk Silahlı Kuvvetleri içine yerleştirilenlerin, 15 Temmuz’da hainlikleri ortaya çıktı. Onların darbeye kalkışacak kadar güç elde etmelerine seyirci kalındığı anlaşılıyor. FETÖ mensuplarının kullandığı belirtilen ByLock haberleşmesinin darbe girişiminden çok önce saptanması gerekirken bunun yapılmaması da önemli bir zafiyet olarak ortaya çıkıyor.
ByLock haberleşme ağını kullananların FETÖ yapılanmasıyla doğrudan ilişkisi olduğu kabul ediliyor. ByLock kullandığı saptananlara 6 yıl 3 ay ile 7 yıl 6 ay arasında hapis cezası veriliyor. Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi de silahlı terör örgütüne üye olduğu gerekçesiyle Adana-Karataş İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Komiser Yardımcısı E.E.’yi 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık vekili, kararı temyiz etti. Dosya Gaziantep Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne gönderildi.

MESAJ İÇERİKLERİ NEREDE?

Sanık, 2003 yılından bu yana aynı telefonu kullandığını, ByLock isimli programı haberlerden öğrendiğini, kesinlikle cep telefonuna ve bilgisayarına böyle bir program indirmediğini öne sürdü. Adana İl Emniyet Müdürlüğü ise ByLock modülü içerisinde yapılan sorgulamada E.E.’nın da aralarında bulunduğu 9 kişinin isimlerini mahkemeye bildirdi. El konulan telefonun ByLock programının mesaj içeriklerinin beklenmesinin yargılamaya bir yenilik katmayacağı gerekçe gösterilip rapor sonucu beklenmeden mahkeme de kararı verdi.
Başkanlığını Zafer Yarar’ın yaptığı Gaziantep 3. Ceza Dairesi, mesaj içerikleriyle ilgili rapor alınmadan gönderilen dosyayı inceledi ve şu karara vardı:
“Sanık, ByLock kullanıcısı ise mesaj veya içeriklerinin getirtilmemesi nedeniyle sınığın aktif bir ByLock kullanıcısı olup olmadığının araştırılmadığı, mesaj içeriği bulunmadığından kimlerle haberleştiği, bu kişilerin kimler olduğu, haklarında FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak ya da örgütün yöneticisi olmak suçlarından soruşturma bulunup bulunmadığı araştırılmadı.
Haklarında kamu davası açılmasına karar verilen ilgili şüpheliler hakkında cumhuriyet savcılıklarınca sanık lehine ve aleyhine hazırlık aşamasında toplanmayan tüm delillerin mahkemece toplanması gerekmektedir. Kaldı ki dosya kapsamında sanık hakkında, netice olarak hükmedilecek ceza miktarının az veya çok takdir edilmesini etkileyecek sonuçlar doğuracağı açıktır.
Sanığın ByLock mesajlaşmaları veya konuşmalarının, mesajlaştığı kişilere, mesajlaşma veya konuşma adetlerine göre mahkemenin takdirini etkileyen sonuçlar doğurabileceği de açıktır. Ayrıca sanığın mesajlaştığı kişiler FETÖ/PDY örgütü liderleriyle yapılmış olma durumunda sanığın üzerine atılı suç vasfının terör örgütü yöneticiliği suç vasfına girebilecektir. Bu durumda, mesaj içeriklerinin tespiti gerektiği açıktır.”
Başkan Zafer Yarar ve üye Mustafa Tosun, kararın bozulması yönünde oy kullanırken, üye Bayram Korkmaz ise kararın onanması gerektiğini savundu, bozma kararına muhalif kaldı.

GELELİM BU KARARIN SONUCUNA

Korkmaz’ın muhalefet şerhinin gerekçesi ise şöyleydi:
“Sanığın, ByLock isimli programı kullandığının sabit olması, sanığın oğlunu FETÖ bağlantılı dershaneye göndermesi, Bank Asya’da hesabının bulunması nedeniyle silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir. Bu bakımdan değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemlerin doğru olarak nitelendirilmediği ve kanunda öngörülen suç tiplerine uygun olduğu, cezaların kanuni bağlamda uygulandığı, bu nedenle mahkumiyet hükmünün reddine karar verilmesi gerektiği görüşü ile çoğunluğun eksik ve yeterli olmayan delil incelemesi ile hükmün bozma düşüncesine iştirak etmiyorum.”
Mahkumiyet kararını ikiye karşı bir oyla bozan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin Başkanı Zafer Yarar bu görevden alındı ve Kayseri’ye hakim olarak atandı. Başkanla birlikte kararın bozulması yönünde oy kullanan üye Mustafa Tosun İstanbul’a düz hakim olarak verildi. “Bozma” kararına karşı muhalefet şerhi yazan üye Bayram Korkmaz ise o mahkemenin başkanlığına atandı.
İşte bir ByLock kararı böyle sonuçlandı.