Sağlıklı yaşam trendleri hayatımıza yeni yiyeceklerin girmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalar ‘süper besin’ olarak adlandırılan bu gıdaların yüksek besin değerleriyle öne çıktığını ortaya koyuyor...
Spirulina
İlk sıradaki bu besin popülerliği bakımından da oldukça revaçta... Mavi ve yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türü olan Spirulina, yüzde 60-70 oranındaki protein içeriğiyle dünyanın en zengin ve kolayca sindirilebilen protein kaynaklarındandır.
Ispanaktan 58 kat, dana ciğerinden de 28 kat fazla demir barındırır. B12 yönünden çok zengin bir besindir ve antioksidan özelliği de bulunmaktadır. Cildi temizleme ve yenileme özelliğine sahip olan Spirulina, hormonal bozuklukların tedavisinde ve yüksek enerji ihtiyacını gidermek için de kullanılır.
Keten tohumu
Yüksek miktarda Omega3 içeren keten tohumu, tokluk hissi verdiği gibi kolesterolü de düşürmektedir. Yüksek miktarda lif bulunan keten tohumu mide ve bağırsak iç duvarlarını temizlemekte ve kabızlığı gidermektedir.
Hamile ve emzirmekte olan kadınların yanı sıra küçük çocukların tüketmesine uygun değildir.
Yaban mersini
Bu yağ potasyum, sodyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Bağışıklık sistemine katkı sağlayan Hindistan cevizi yağı, sindirim sorunlarına karşı iyi gelmekte ve bağırsak emilimini kolaylaştırmaktadır.
Zeytinyağına nazaran yüksek derecede dönüşüm geçirmediğinden pişirme için uygun bir yağdır. Bu yağın kilo almayı önleyici özelliği de vardır.
Goji
İÇERİĞİNDE 19 aminoasit, 21 mineral, B ve C vitaminleriyle kalsiyum bulunmaktadır.
Yaşın ilerlemesiyle azalan dopamin ve serotoninle birlikte büyüme hormonunun salgılanmasını da tetiklemektedir. Tahıl ve tohumlarda yer alan E vitamini bu meyvede yüzde 8 oranında yer almaktadır. Kansere karşı koruyucu özelliği de vardır.
Arı poleni
Süper besinlerden biri olan arı poleninde yüzde 40 oranında protein bulunmaktadır. İçeriğinde 22 değişik aminoasit, demir, kalsiyum, bakır, magnezyum, sodyum, çinko, silisyum, A ve B kompleks, C,D,E,H ve P vitaminlerini de barındırmaktadır.
Yüksek besin değeriyle enerji veren arı poleni, kanda bulunan alyuvar sayısında yüzde 23-30 artış, hemoglobinde de yüzde 15 artış sağlamaktadır.
Filizler
Yetiştirilmesi en kolay besinler olan filizler, çiğ sebze ve meyvelere nazaran yüz kat daha fazla enzim barındırmaktadır.
Yağ asitleri, mineral, protein, vitamin ve lif yönünden tahıl ve tohumlardan, sebze ve meyvelerden çok daha zengin bir besindir. Zengin lifli besinler olduğundan hazmetmek kolaydır.
Kinoa
kinoa, insan için gerekli bütün aminoasitleri barındırdığından hayvansal proteine eşdeğer bir besin.
Gluten içermeyen Kinoa susam familyasından gelmektedir ve gluten intoleransı olanlarca tercih sebebi. Magnezyum bakımından da zengin olan kinoa ödem, şişkinlik, adet sancıları ve hipertansiyon sorunlarına birebir besin maddesi.
Zerdeçal
iÇERİĞİNDEKİ Curcumin bileşeni sayesinde, kanserin başka organlara yayılmasını sağlayan maddeyi engellemektedir.
Yani, kanserin önlenmesi ve yayılmasına karşı oldukça etkilidir. Tarçın ve karabiberle kullanıldığında emilimi artmakta, Alzheimer, MS, Parkinson, menenjit ve beyin tümörü gibi hastalıklarda koruma ve tedaviye katkı sağlamaktadır.