12

Genetik sebepler, çevresel faktörler ve sigaranın da etkisiyle doğurganlık gün geçtikçe azalıyor... Ancak bilinçli beslenmenin çocuk sahibi olmak için son derece önemli bir faktör olduğunu unutmamak gerekiyor...

10

Kadınlar nasıl beslenmeli?

Doğurganlığı arttıran ve yumurtaların döllenmesi için sağlıklı ortamı hazırlayan özellikle B kompleks ve diğer tüm vitaminlerin hamile kalmak isteyen kadınların günlük diyetlerinde yer alması gerekir. Araştırmalar gösteriyor ki magnezyum ve çinkodan zengin besinler hamile kalma olasılığını arttırmaktadır. Ceviz, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler zengin magnezyum kaynaklarındandır. Çinko açısından zengin besinler arasında ise kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, fındık ve süt ürünleri sayılabilir. Demir depolarının da hamilelik öncesi dolu olması gerekmektedir. Demir kaynakları et, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelerdir.

9

Karbonhidratlar

Kan şekeriniz dengeli değilse, çok şişman ya da zayıfsanız hamile kalmanızı sağlayan üreme hormonları tam anlamıyla görevini yapamayacaktır. Bunu dengelemek için ne tip karbonhidratlar tükettiğiniz çok önemli... İki tür karbonhidrat vardır. Kompleks ve basit. Kompleks karbonhidratlar sebzeler, bütün tahılları ve baklagilleri içerir. Basit karbonhidratlar arasında ise beyaz şeker, meyve ve meyve suları bulunur. Hamilelik şansının artırılabilmesi için birinci grubun tüketimi artırılmalı, meyve hariç tüm basit karbonhidratların tüketimi ise tamamen kaldırılmalıdır. Tahıllar döllenme ihtimalini artıran besinlerin deposudur.

8

Proteinler

Kan şekeri dengesinin sağlanmasına ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan aminoasitler üretir. Bu aminoasitler hücreleri onarır. En iyi protein kaynakları ise yağlı balıklar, yumurta, baklagiller, kuruyemişler ve çekirdekler. Et yerine daha çok bakliyat, örneğin mercimek tüketilmesinin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Yağlar

Vücut için gerekli yağ asitleri kuruyemişlerde, çekirdeklerde, yağlı balıklarda bulunur ve gerek hamilelik gerekse sağlıklı bir bebek dünyaya getirilmesinde hayati derecede önem taşır. Eğer yeterince yağ asidi tüketmezseniz bu hormon üretimini de olumsuz etkileyecektir. Hamile kalmak isteyen kadınların her gün 5-7 çay kaşığı ayçiçeği, susam ve sızma zeytinyağı karışımı tüketmeleri salık verilmektedir.

1

Süt ürünleri

SÜTÜN içindeki bir şeker türünün bazı insanlar tarafından sindirilemediği için insanların yumurtalarına zarar verebildiği düşünülüyor. Ancak asıl önemli nokta bugün süt ürünlerinin üretiminde kullanılan hormonlar... Bir inek sadece doğum yaptıktan sonra süt verebilmektedir. Süt üretiminin sürekli hale getirilmesi için de inekler doğum yaptıktan iki ay sonra suni olarak yeniden hamile bırakılmaktadır. Hamilelik yüksek oranda östrojenle sağlanmakta, bu hormon da ineğin sütüne ve diğer süt ürünlerine geçmektedir. Bu da kandaki östrojen konsantrasyonunu yükselterek, kısırlık tedavisinde zorluk çıkarabiliyor. Et ve süt ürünlerini olabildiğince organik olarak tüketin.

2

Kafein, alkol ve sigaraya veda edin

Kafein: Araştırmacılar kafeinin kadının doğurganlığı üzerinde ters etki yaratma olasılığı olduğunu tespit ettiler. Bu nedenle hamile kalmak isteyen çiftlerin kafeinden tümüyle uzak durmaları tavsiye ediliyor. Günde 2-3 fincandan fazla kahve tüketilmesi düşükler ve ölü doğumlara neden olabiliyor.
Sigara: İngiltere Tıp Birliği’nin 2004 yılı raporunda sigaranın üreme konusunda hem kadının hem de erkeğin sistemine büyük zararlar verdiği ortaya konulmuştur.
Alkol: Alkol de döllenmenin önünde engel oluşturabilir. Alkol tüketiminin özellikle 30 yaşın üzerindeki kadınlarda döllenmeyi engelleyici etkisi bulunuyor.

11

Erkekler için bal ve çiğ sarımsak

İşte baba olmayı planlayan erkeklerin düzenli tüketmesi gereken besinler…
- Sarımsağın içindeki B vitamini ve selenyum da spermleri güçlendiriyor. Sarımsağın özellikle çiğ olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor.
- Bal da spermler için faydalı. Ayrıca afrodizyak etkisi de bulunuyor.
- Erkekte sperm kalitesini artıran diğer besin maddeleri arasında esmer pirinç, tahıllar, avokado ve kırmızı et bulunuyor.