7

Çocuklarda beyin gelişimi beş yaşına gelene kadar büyük oranda tamamlanır. Bazı besinler ise fiziksel gelişim kadar zeka için de çok önemlidir

5

Hafızaya destek

Beyin gelişimi anne karnında başlar ve yetişkin çağ boyunca devam eder. En hızlı gelişim, yaşamın ilk birkaç yılında olur ve büyük bölümü beş yaşına gelmeden tamamlanır. Beynin en önemli enerji kaynağı besinlerdir. Tükettiğimiz besinler sindirildikten sonra kan yoluyla beyne gelir, ancak her besin beyin tarafından kabul edilmez. Kan beyin bariyeri, beyne giren bütün besin öğelerini kontrol eder ve yararlı olanın geçişine izin verir. Bariyerinden geçebilen bazı besin öğeleri özellikle çocuklukta tamamlanan beyin gelişimi üzerine etkilidir. Bunlardan bazıları şunlardır:

4

Kolin

Bir çeşit B vitamini olan kolin çocukların beyin gelişimi açısından önemli bir besin öğesidir. Öğrenme yeteneğinin gelişmesini sağlar.
Beyin gelişimi ilk yıllarda olduğu için, hamile ve emzikli bayanlar kolin içeren besin tüketimine önem vermelidir.
Sinir hücrelerinin kas hücreleriyle iletişimini sağlar. Beyin organizasyonu ve üzerinde kalıcı etkileri bulunur.
Soya fasulyesi, yumurta (sarısı), yerfıstığı, patates, karnabahar, mercimek, yulaf, susam tohumu ve keten tohumu kolinin önemli kaynaklarıdır.

3

Omega 3 yağ asitleri

Omega 3 yağ asitleri çocuklarda bilişsel fonksiyonlar için önemlidir.
Hafızada gelişme sağlar.
Balığın çocuklarda zekayı geliştirici özelliği vardır. Düzenli olarak omega 3 bakımından zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması yavaşlar. Çocuklarda balık tüketimi haftada 2-3 kez yeterlidir.
Yağlı balıklarda (sardalya, ringa, somon, ton, uskumru), ceviz, badem gibi yağlı tohumlarda, keten tohumu ve yağında ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

2

Tam tahıllar

Kompleks karbonhidrat içeren tam tahıl ürünleri hafıza için önemlidir.
Tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, kepekli makarna, tahıllı kahvaltılık gevrekler, yulaf gibi tahıl kaynakları çocuk beslenmesi içinde kahvaltıda ve öğünlerde dengeli bir şekilde yer almalıdır.

6

Demir

Demir içeren besinler zihinsel fonksiyon ve enerji dengesi için önemlidir.
Kırmızı et, tavuk, ıspanak, baklagiller, kuru meyveler ve tam tahıllar demirin en önemli kaynaklarıdır.

Antioksidanlar

Anne sütünde antioksidan öğelerin çoğu bulunduğu için, bebeklerin anne sütüyle beslenmeleri beyni zararlı öğelere karşı koruma açısından önem taşır.
Başlıca antioksidan maddeler A, C ve E vitaminleri ve selenyum mineralidir.
C vitamini maydanoz, kuşburnu, yeşilbiber, limon, portakal, çilek, yabanmersini, greyfurt, kivi, enginar, brokoli, fasulye ve ahududunda; E vitamini ayçiçeği yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstıkta; A vitamini havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi yeşil sebze ve meyvelerde, selenyum balık ve diğer deniz ürünlerinde bulunur.